Kil(l)uke kodumaad...
... või siis kiluke kodumaalt. Ma ei teagi, kumb see sobilikum pealkiri oleks. Asi sai alguse sellest, et Mari-Liis tegi ühel järjekordsel toredal kodumaisel toiduüritusel (millest mina järjekordselt ilma jäin) nii isuäratavaid kilupirukaid, et kilu mu mõtetest kuidagi enam ära minna ei tahtnud. Paari nädala eest kasutasin võimalust ja palusin heal kolleegil, kes koju käima läks, mulle karbike vürtsikilu kaasa tuua. Ja nii need kilud siia kohale saidki. Eestis olles ei kujuta ettegi, milline suur sündmus üks väike karp vürtsikilu olla võib. Aga meie valisime välja piduliku õhtu, käisime ekstra poes leiva järel ja vitsutasime terve ühe õhtusöögi asemel kiluleibasid munaga. Nad on mulle alati meeldinud, aga mitte iial nii palju, nagu nüüd, siin.
Plekkkarbis vürtsikilud on teatavasti puhastamata. Ma teadsin küll seda varem, aga polnud sellele eriti mõelnud, sest Eestis olles lähen ma lihtsama vastupanu teed ja ostan kilusid juba fileeritud kujul. Ja kui ma nüüd oma kalli karbi sisu kallale asusin, avastasin, et issake, kui piinlik, aga ma pole iial ise vürtsikilu puhastanud. Olen oma käed langustiinidega veriseks lõhkunud ja noad austreid avades kõveraks painutanud, aga vürtsikilust terve elu kõrvale hiilinud. Mis seals ikka, õppida pole iial hilja. Kutsusin oma kalli abikaasa kööki ja sain kiirkursuse, kuidas kiiresti kilu puhastada nii, et filee ka välimuselt kena jääb. Nüüd siis on see ka selge. Aitäh!
Suvel sai ise Eestis vürtsikilu tehtud. Kuna siin blogis tookordsest katsetusest juttu pole olnud, kasutan juhust ja kopeerin tookordse retsepti ka siia.
Vaja läheb:
500 gr kilu- või räimefileed
1 tl purustatud musta pipart
1 tl purustatud vürtspipart
0,5 tl purustatud nelki
0,3 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,3 tl purustatud sinepiseemneid
1 tl purustatud koriandriseemneid
2 spl soola
1 t suhkrut
2 loorberilehte
Parim viis kõiki vürtse puustada on uhmri ja nuia abil, muidu on tulemus liialt jahusarnane. Sega kõik maitseained kokku. Võta pooleliitrine anum. Purusta kergelt üks loorberileht ja aseta anuma põhja. Kata ühe kilukihiga, nahk allapoole. Puista peale vürtsisegu nii, et kõigile fileedele saaks ühtlaselt. Lisa järgmine kiht kalasid ja vürtsisegu. Jätka kuni kõik kalad on purgid ja aseta kõige peale teine purustatud loorberileht. Kata ja pane vähemalt pooleks ööpäevaks külmkappi.
Plekkkarbis vürtsikilud on teatavasti puhastamata. Ma teadsin küll seda varem, aga polnud sellele eriti mõelnud, sest Eestis olles lähen ma lihtsama vastupanu teed ja ostan kilusid juba fileeritud kujul. Ja kui ma nüüd oma kalli karbi sisu kallale asusin, avastasin, et issake, kui piinlik, aga ma pole iial ise vürtsikilu puhastanud. Olen oma käed langustiinidega veriseks lõhkunud ja noad austreid avades kõveraks painutanud, aga vürtsikilust terve elu kõrvale hiilinud. Mis seals ikka, õppida pole iial hilja. Kutsusin oma kalli abikaasa kööki ja sain kiirkursuse, kuidas kiiresti kilu puhastada nii, et filee ka välimuselt kena jääb. Nüüd siis on see ka selge. Aitäh!
Suvel sai ise Eestis vürtsikilu tehtud. Kuna siin blogis tookordsest katsetusest juttu pole olnud, kasutan juhust ja kopeerin tookordse retsepti ka siia.
Vaja läheb:
500 gr kilu- või räimefileed
1 tl purustatud musta pipart
1 tl purustatud vürtspipart
0,5 tl purustatud nelki
0,3 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,3 tl purustatud sinepiseemneid
1 tl purustatud koriandriseemneid
2 spl soola
1 t suhkrut
2 loorberilehte
Parim viis kõiki vürtse puustada on uhmri ja nuia abil, muidu on tulemus liialt jahusarnane. Sega kõik maitseained kokku. Võta pooleliitrine anum. Purusta kergelt üks loorberileht ja aseta anuma põhja. Kata ühe kilukihiga, nahk allapoole. Puista peale vürtsisegu nii, et kõigile fileedele saaks ühtlaselt. Lisa järgmine kiht kalasid ja vürtsisegu. Jätka kuni kõik kalad on purgid ja aseta kõige peale teine purustatud loorberileht. Kata ja pane vähemalt pooleks ööpäevaks külmkappi.
Kommentaarid
Kõvast tervitusi,
Eva-U
Mulle meeldib heeringas õlis, mitte äädikas. Kui teil seda on, siis pistaks hea meelega osa nahka :). Mõtle, kui varsti olemegi juba kohal - meie Kreekasse, teie Hispaaniasse ja juba olemegi meie Londonis :)
Mõnusat Kreeka avastamist! Loodetavasti on teil seal soe! Hispaaniasse lubatakse päris mõnusaid temperatuure (vast ilmateade ei peta ;)
Kalli ka!
Eva-U