Kil(l)uke kodumaad...

... või siis kiluke kodumaalt. Ma ei teagi, kumb see sobilikum pealkiri oleks. Asi sai alguse sellest, et Mari-Liis tegi ühel järjekordsel toredal kodumaisel toiduüritusel (millest mina järjekordselt ilma jäin) nii isuäratavaid kilupirukaid, et kilu mu mõtetest kuidagi enam ära minna ei tahtnud. Paari nädala eest kasutasin võimalust ja palusin heal kolleegil, kes koju käima läks, mulle karbike vürtsikilu kaasa tuua. Ja nii need kilud siia kohale saidki. Eestis olles ei kujuta ettegi, milline suur sündmus üks väike karp vürtsikilu olla võib. Aga meie valisime välja piduliku õhtu, käisime ekstra poes leiva järel ja vitsutasime terve ühe õhtusöögi asemel kiluleibasid munaga. Nad on mulle alati meeldinud, aga mitte iial nii palju, nagu nüüd, siin.

Plekkkarbis vürtsikilud on teatavasti puhastamata. Ma teadsin küll seda varem, aga polnud sellele eriti mõelnud, sest Eestis olles lähen ma lihtsama vastupanu teed ja ostan kilusid juba fileeritud kujul. Ja kui ma nüüd oma kalli karbi sisu kallale asusin, avastasin, et issake, kui piinlik, aga ma pole iial ise vürtsikilu puhastanud. Olen oma käed langustiinidega veriseks lõhkunud ja noad austreid avades kõveraks painutanud, aga vürtsikilust terve elu kõrvale hiilinud. Mis seals ikka, õppida pole iial hilja. Kutsusin oma kalli abikaasa kööki ja sain kiirkursuse, kuidas kiiresti kilu puhastada nii, et filee ka välimuselt kena jääb. Nüüd siis on see ka selge. Aitäh!

DSC_0012


Suvel sai ise Eestis vürtsikilu tehtud. Kuna siin blogis tookordsest katsetusest juttu pole olnud, kasutan juhust ja kopeerin tookordse retsepti ka siia.
Vaja läheb:

500 gr kilu- või räimefileed
1 tl purustatud musta pipart
1 tl purustatud vürtspipart
0,5 tl purustatud nelki
0,3 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,3 tl purustatud sinepiseemneid
1 tl purustatud koriandriseemneid
2 spl soola
1 t suhkrut
2 loorberilehte

P1170427 copy


Parim viis kõiki vürtse puustada on uhmri ja nuia abil, muidu on tulemus liialt jahusarnane. Sega kõik maitseained kokku. Võta pooleliitrine anum. Purusta kergelt üks loorberileht ja aseta anuma põhja. Kata ühe kilukihiga, nahk allapoole. Puista peale vürtsisegu nii, et kõigile fileedele saaks ühtlaselt. Lisa järgmine kiht kalasid ja vürtsisegu. Jätka kuni kõik kalad on purgid ja aseta kõige peale teine purustatud loorberileht. Kata ja pane vähemalt pooleks ööpäevaks külmkappi.

Kommentaarid

Elis ütles …
Ma täiesti mõistan teie rõõmu sellest ühest kilukarbist, sest mina ilma nendeta vist kaua vastu ei peaks.. samuti nagu ilma musta leiva ja Kalevi šokolaadita. Kõik muu vist elaks üle :)
Juc ütles …
Elis, need on tõesti ühed vajalikud asjad eestlase jaoks :). Meil on siin see õnn, et eestlaseid on palju ja alati käib keegi Eestis (ja toob šokolaadi kaasa) või küpsetab ise leiba. Oleksime muidugi ise pidanud targemad olema ja jõulude ajal kaasa ostma! :)
Anonüümne ütles …
Su kilude pilt on nii isuäratav, et peab vist asjaga tegelema hakkama. Jõudu! Kahupea
Juc ütles …
Aitäh, Kahupea. Muidugi võta ette, Sul on see päris lihtne, ainult veidi lumes sumbata ja ongi kala käes! :)
Eva ja CO ütles …
Väga isuäratav foto tõepoolest! Ajasid isu peale! Meil tuleb kiludega aga ilmselt augustini oodata, kui just mõni sõber enne Eestist külla ei tule. Imelik on aga see, et oleme nüüd Londonis juba üle 1,5 aasta elanud ja no ei ole erilist musta leiva ja kilu isu peale tulnud (kui just keegi ahvatleva pildiga nina all ei lehvita ;) Eestis olles sööme neid hea meelega, aga siin olles millegipärast isu ei tule. Praegugi seisab üks pakk külaliste toodud avamata heeringat külmkapis. Me pole vist ikka õiged eestlased. Kas sulle heeringas meeldib? Me võime selle kõik koos teie küllatuleku auks nahka pista :)

Kõvast tervitusi,
Eva-U
Juc ütles …
Aitäh, Eva. See on jah huvitav, et teises keskkonnas ikka igapäevast Eesti toidu isu ei ole. Kuidagi ei oleks Tais jõulude ajal tahtnud seapraadi ja hapukapsast vitsutada :). Aga vahel ikka tekib tunne, et tahaks, kui keegi midagi isuäratavat teeb ja seda nägema juhtud! :)
Mulle meeldib heeringas õlis, mitte äädikas. Kui teil seda on, siis pistaks hea meelega osa nahka :). Mõtle, kui varsti olemegi juba kohal - meie Kreekasse, teie Hispaaniasse ja juba olemegi meie Londonis :)
Eva ja CO ütles …
Mu heeringas ongi just täpselt õlis, nii et see jääb siis sind ootama :) Ainult natuke rohkem kui paar nädalat veel ongi jäänud! Nii äge!

Mõnusat Kreeka avastamist! Loodetavasti on teil seal soe! Hispaaniasse lubatakse päris mõnusaid temperatuure (vast ilmateade ei peta ;)
Kalli ka!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, super! Meile lubatakse päikest, aga mitte äga suurt sooja. Ma mõtlen, et peaasi, et ei kallaks. Teile vist lubatakse päris suvesooja, nii äge.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco