Küüslaugused vutid koos värvilise köögiviljavokiga

Väiksed vutid üksteise kõrval lihaletil reas on minu meelest kohutavalt armsad. Võin kihla vedada, et selles osas ei ole päris kõik minuga just ühel nõul. Tahtsin vutipraadi juba Eestis proovida ise valmistada, aga vähemalt tookord, paari aasta eest, tundus sealne hind lausa jabur. Äkki (loodetavasti) on nüüdseks olukord mõnevõrra muutunud!? Siin Luksemburgis on aga lood teised - värske kvaliteetne vutt on alati saadaval ja väga hea hinnaga.



DSC_0022

See, kui pisike vutt on, võib tekitada eelarvamuse, et ega seal midagi süüa polegi. Aga rohkem ei saaks ühes väikses tegelases eksida minu meelest. Vutis on üllatavalt palju liha, tema kondid on hästi peenikesed ja see liha on väga mahlane. Eriti toredaks teeb vuti asjaolu, et ta küpseb kiiresti - poole tunniga on praad laual.

Nagu ma juba mainisin, siis vuti-idee küpses mu peas juba mõnda aega, aga ootasin, et õige retsept või mõte pähe tuleks, mida nendega täpsemalt ette võtta. Erilise linnukese lihtsalt ahju pistmine tundus kuidagi igav. Retsept sattus mulle kätte Londonis, kui oma õe retseptiraamatuid üksteise järel läbi sirvisin - kuldseks küpsenud vutid küüslaugu-vürtsika sambal oeleki marinaadis. Retsept pärines Woman´s weekly Tai roogade raamatust ja sama sarja vokiroogade raamatust sobitasin sinna kõrvale värvilise köögiviljavoki. Mõlemad said nii sõnulseletamatult maitsvad, et ma tõepoolest soovitaksin käsi südamel kõigile kel võimalus, neid proovida.

Küüslauguste vuttide jaoks läheb vaja:



DSC_0024

4 vutti
4 küüslaugu küünt
60 ml sambal oelek´i (Malaisia ja Indoneesia köögis laialdaselt kasutusel olev kaste tšillist. Võib asendada seguga püreestatud tšillidest ja sutsust veest, soolast ja pruunist suhkrust või nt harissaga)
2 spl mett
2 spl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 spl õli

Lõika vutid pikkupidi pooleks. Purusta küüslauk ja sega see sambal oeleki, mee, sojakastme, pruuni suhkru ja õliga. Sega saadud marinaad vutipoolikutega, kuni kõik on kaetud. Kata kauss toidukilega ja pane vähemalt 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Tõsta vutid ahjupannile ja pintselda neid ülejäänud marinaadiga. Küpseta umbes 15 minutit. Keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta veel umbes 10 minutit või kuni vutid on läbi küpsenud ja pealt kergelt krõbedad.

Värvilise köögiviljavoki jaoks läheb vaja:



DSC_0009

1 spl õli praadimiseks
1 tl seesamiõli
1 sibul, õhukesteks ribadeks lõigatud
1 suur küüslauguküüs, purustatud
60 ml sojakastet
80 ml magusat tšillikastet
2 tl maisitärklist
125 ml vett
2 tl riivitud ingverit
1 spl valget veini
1 punane paprika, ribadeks lõigatud
180 gr brokkoli õisikuid
200 gr suhkurherneid, pooleks lõigatud
250 gr minimaisi, pikkupidi poolitatud

Sega kokku õlid ja kuumuta pannil. Prae küüslauk ja sibularibad pehmeks. Sega kokku sojakaste, magus tšillikaste, ingver, maisitärklis ja vein, lisa pannile. Sega ja keeda, kuni kaste kergelt pakseneb. Lisa paprika, suhkurherned, minimais ja brokkoli, sega läbi ja prae, kuni köögiviljad on veidi läbi küpsenud, aga veel kergelt krõmpsuvad.



DSC_0014

Kommentaarid

Mari-Liis ütles …
paari nädala eest just mõtlesin Stocka sügavkülmaleti ees, kas võtta vutte ja proovida või mitte...Seekord jäid ära just sellepärast, et pelgasin, et selle hinna eest pole seal mitte midagi süüa...Tavalises lihaletis polegi meil vutte kohanud. Sinu postitus on aga igati julgustav, rääkimata sellest, et lihtsalt õudselt isuäratav, nii et proovin need vutikesed ikka ära:)
Juc ütles …
Mari-Liis, mul on meeles, et varem vahel oli Stockis ka külmutamata vutte tavalises lahtise liha letis. Aga see oli jube ammu. Ja siis oli mingi vutikasvataja, kes minumeelest oli ka Stocki varustaja. Temalt sai veidi suuremate koguste kaupa. Näe, leidsin üles kah - www.vutt.ee. Äkki saad tellida! Aga ma soovitan soojalt küll, täielik üllatus oli see liha kogus ja liha mahlasus!
Eva ja CO ütles …
Väga isuäratavad näevad need vutid välja küll. Siin ma pole neid kohanud, aga kui nüüd aus olla, siis ega ma pole eriti otsinud ka :) Hoian edaspidi silmad lahti! Värviline köögiviljavokk on aga sellel nädalal juba täitsa plaanis! Kui ära proovitud saab, siis annan teada, kuidas maitses!

Matsuvad musid,
Eva-U
Zoozi ütles …
Mina just mõni nädala tagasi jäin Tallinna Kaubamaja toidumaailmas nendest ilma. Kohe ei ostnud, kuna oli vaja veel pool päeva linna peal asjatada. Mõtlesin, et kui bussi peale lähen, siis võtan, aga otsas olid :( Praegu pole rohkem värskeid näinud. Sinu vutid on kohe väga isuäratavad :)
Mari-Liis ütles …
Aitäh, Juc, info eest! Mulle meenus omale ka, et Eestis ju vutifarm täitsa olemas. Uurin asja:)
Juc ütles …
Aitäh, EVa! Hoia jah silmad lahti, ma usun, et teie perele meeldiks väga. Robi ju kõva linnulihasõber! :) Ootan siis voki kommentaare! Musid vastu kah! :)
Zoozi, näib, et vutid on siis pop värk ka Eestis! Või tellitakse väga vähe sisse. Tuleb vist võimalusel kohe ära osta teine kord!
Mari-Liis, pole tänu väärt. Loodetavasti on neil ka eraisikule mõistlikud tellimistingimused!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga