Munad en cocotte suitsulõhe ja grillitud rohelise spargliga

Kui mõne päeva eest sai siin kirjutatud on kergest sparglisest lõunasöögist, siis pühapäeva hommikul tegin jälle spargleid, aga seekord mitte nii lihtsalt. Seekord valmisid sparglid koos oma suurte sõprade muna ja suitsulõhega.



DSC_0057

En cocotte tähendab seda, et munad küpsetatakse ühekaupa väikestes vormides või või koorega. Või mõlemaga. Variante, kuidas mune en cocotte valmistada, on lõputult. See siin on lihtsalt üks kevadine versioon, ideaalne ilusaks hommikuks oma rohe-roosa-kollase värviga.


DSC_0030



DSC_0010

Iga portsjoni jaoks läheb vaja:

1 portsjonvorm
1 muna
suts võid vormi määrimiseks
1,5 spl koort
1 spargel
1 tl oliiviõli
viil suitsulõhet
soola ja pipart
hakitud peterselli ja murulauku
soovi korral veidi riivitud parmesani

Pese sparglid, naksa neil ära puitunud osa ja koori alumine pool. Kuumuta grill. Pintselda sparglid oliiviõliga kokku ja pista minutiks-paariks grilli alla. Võta nad ahjust välja ja lõika umbes vormi diameetri pikkusteks tükkideks. Kuumuta ahi 190-200 kraadini. Määri vormid võiga. Pane igasse vormi sparglitükid ja kitsasteks ribadeks lõigatud suitsulõhe. Puista üle hakitud ürtidega ja kalla peale 1 spl koort. Purusta ettevaatlikult munakoor ja kalluta muna niimoodi vormi sisse, et kollane terveks jääb. Maitsesta muna soola ja pipraga. Vala muna peale veel 0,5 spl koort. Keeda kannutäis vett. Pane väiksed vormid suuremasse ahjuvormi ja täida suurem vorm nii palju kuuma veega, et vesi ulatuks umbes poole portsjonvormi kõrguseni. Küpseta munasid ca 10-12 minutit ahjus. Soovi korral puista vormid üle riivitud parmesaniga. Serveeri kohe!


DSC_0051

Kommentaarid

Udupea ütles …
Tundub lausa imeline olevat...
Juc ütles …
Aitäh, Udupea, on tõepoolest! :)
Tuuli ütles …
Küll on ilus ja ahvatlev! Hästi kaunid valge taustaga pildid, sellised puhtad ja kevadised.
Juc ütles …
Suur aitäh kiituse eest, Tuuli! Mu arust ka täitsa kevadine sai!
Piret ütles …
Superkenad pildid! Imeline hommikusöök, teen pühapäeval järgi:)
Juc ütles …
Aitäh, Piret. Tee jah nädalavahetusel sama hommikusööki, loodan, et meeldib nagu meilegi!
Anonüümne ütles …
Kuule, on jah superpildid - jälle.Kas Mannike ka seda rooga sõi? Kahupea
Mari-Liis ütles …
millised kerge ja helge meeleoluga fotod, ilus. mulle meeldivad väga ka need sangadega vormikesed, nii lahedad:P
ja roog ise muidugi nõuab järeletegemist, kohe väga kõval häälel!
Eva ja CO ütles …
No on tõesti ilusad ja rõõmsad fotod! Kui õiged vormid leian, siis proovin retsepti ka järele! Üks küsimus ainult, et ega see munakollane väga vedel ei jää? Mulle ei meeldi enam üldse vedel munakollane. Imelik, sest väiksena meeldis see mulle väga.

Rõõmsavärviliste tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Mari-Liis, suur aitäh SUlle. Mulle meeldivad ka need vormid väga, nende juurde käivad veel kaaned ka. Olin ise pisut jahmunud, kui avastasin, et mul need vormid juba oma pool aastat kapis seisavad ja ma neid nüüd alles esimest korda sihtotstarbeliselt kasutasin.
EVa, aitäh ka Sulle. Nüüd on põhjus vormid osta, sest nagu ma mäletan, meeldib teile ka see seest vedel šokolaadikook, mida oleks neis vormides samuti suurepärane teha. Selle munaga on täpselt nii nagu keetmiselgi, et kui ei taha vedelat, siis küpsetad mõned minutid rohkem!
Juc ütles …
Kahupea, aitäh Sullegi. Mann muidugimõista jättis selle roa vahele, kuna seni, kuni mina oma munadega sahmisin, sõi tema muust juba kõhu täis! :) Aga suitsulõhe talle meeldib!
Anonüümne ütles …
minul on ammu tekkinud küsimus.
kas te vahel ristiinimese moodi ka sööte?
noh et viskad mingi viineri potti ja keedad kartuleid kõrvale..tavalisi, soolaga, näiteks
? :)
Juc ütles …
Tuulealleaa, väga hea küsimus. Muidugi sööme. Mul ikka peale mitut katsetust tuleb jälle paaripäevane viitsimatus peale, siis praen mehele soola ja pipraga sealiha, endale ja lapsele keedan pennesid ja tilgutan oliiviõli peale. See kvalifitseerub vist? Ja kotlette teen ka. :)
Anonüümne ütles …
Ma pole nii ammu kommenteerinud, aga see ei tähenda, et ma järgi ei teeks su proovitut ;). Neidsamu mune proovisin, aga kuna parasjagu lõhet ei olnud, tegin suitsuforelliga. Väga hea hommikune amps oli ja kohutavalt kiire ning lihtne teha. Samas kordi huvitavam kui härjasilm, mis meil tihti laupäeva-pühapäeva hommikul laual on ;)..
Kristina
Juc ütles …
Sa oled Kristina tõesti igavesti usin katsetaja. :) Tore, et meeldis! Ma usun, et polegi vahet, kas lõhe või forelli kasutada. Aga mune en cocotte saab veel miljonil põneval viisil teha - küüslaugu ja ürtidega tomatikastmega, trühvliviiludega, toorsuitsusingiga...
Silja Luide ütles …
imeilusad pildid ja üks mu lemmik-kooslusi ehk suitsulõhe, spargel ja muna:) vaatan pilte ja ohkan isegi täis kõhuga - nii tahaks ka...:)
Juc ütles …
Aitäh, Silja! See kolmik on tõepoolest lihtsalt võrratu klapiga!
Mumsfilibaba ütles …
Oi kui mönus toit. Olen see aasta ise ka nii palju spargleid igatmoodi teinud aga seda retsepti pean küll proovima.
Juc ütles …
Mumsfilibaba, kas sparglihooaeg veel kestab Eestis? Kui jah, siis proovi kindlasti ära. Ma ka enamasti valmistan lihtsalt - grillile, oliiviõli, parmesani, valmis. AGa ilusa pühapäevahommiku tähistamiseks kohe tuli midagi erilisemat teha :).

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga