Makrelli rillette

Käes on täiesti tagumine aeg ennast kätte võtta ja valmistada midagi makrellist, sest makrelli tipphooaeg algab kuskil veebruaris ja leiab oma otsa oktoobris. Imelik mõelda, et alles nagu oli suvi ja juba koputab oktoober uksele. Meie tervitame oktoobrit õnneks (loodetavasti Luksemburgist pisut soojemas) Portos ja kavatseme muuhulgas ka hunniku mereande nahka pista. Seni pean aga oma kasuliku kalarasva annuse enda jõududega lauale tassima ja mis saaks selleks veel parem vahend olla, kui see triibuline, tihke ja rasvane makrell. Loen siin just kõrvale, et makrellis on palju Omega 3 rasvhapet, lisaks veel D vitamiini (mida peale suvepäikse plehkupanekut hädasti juurde oleks vaja) ja B12 vitamiini (mis teeb tuju heaks ja seda on ju samuti alati tarvis). Nii et igati kasulik ettevõtmine. Äärmiselt maitsev niikuinii, sest minu makrellipoisid said peale väikest ümbersündi rillette´i kuju. Rillette on prantsuse köögist pärit pasteedilaadne üsna rammus suutäis, mida originaalis valmistatakse sealihast, aga ka muudest lihadest-kaladest ning mida enamasti süüakse saiamäärdena. Värske saia ja muidugi kohustuliku jaheda veiniga (mida ma ise jõin, ei tule meeldegi, aga ajakiri Gala Gourmand, kust see retsept pärit on, leiab, et siia kõrvale võiks endale lubada klaasikese Entre-deux-mers´i).


DSC_0165

Vaja läheb:
4 puhastatud makrelli
peotäis peterselli ja murulauku
2 küüslauguküünt
1 salottsibul
1 porgand
1 sidrun
2 spl vahukoort
70 gr toasooja võid
20 cl kuiva valget veini
30 cl köögiviljapuljongit
1 spl Prantsuse sinepit
soola, pipart
Serveerimiseks rosé pipart, sidrunit

Haki küüslauk, ürdid ja salottsibul peeneks. Lõika porgandist õhukesed viilud. Patsuta kala köögipaberiga kuivaks. Pane kala ja porgandid väiksemasse ahjuvormi. Vala üle valge veini ja puljongiga, raputa peale soola ning pipart. Kata küpsetuspaberiga ja küpseta umbes 10-15 minutit 240 kraadi juures.
Tõsta kalad välja ja eralda fileeliha. Sega see hakitud salottsibula, küüslaugu, ürtide, sinepi, sidrunimahla, vahukoore ja võiga. Sega ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga üle, kui vajalik on. Raputa peale rosépipart ja sidrunimahla ning serveeri värske saiaga.


DSC_0162

Kommentaarid

Piret ütles …
Ohoo, ma olen ka just suures Makrelli vaimustuses. Sadamaturult olen neid juba korduvalt koju toonud. Grillinud ja õhanud,kui lihtne ja ilus võib elu olla:) Järgmine kord võtan kala rohkem, et rilette jaoks ka jätkuks.
Juc ütles …
Ja mina just imetlesin kellegi grillitud makrelle ja mõtlesin, et järgmisel korral peaks selle asja niiviisi lahendama :). Mingi väga lahe retsept oli kuskil, kus makrell sai enne grillimist täidetud karripastaga... Tänuväärne kala igatahes. Anna siis teada, kuidas rillette maitses!
Tuuli ütles …
Grillitud makrell on ka meie selle suve hitt. Supermaitsev ja nõuab imevähe vaeva. Kusjuures mulle on juba lapsest saati maitsenud ka slaavi makrell ehk skumbria nii kuum- kui külmsuitsutatuna. Ja rääkides blogijate alateadvuse toimivusest, siis täna tõin kotis koju just ühe suitsutatud markrelli/skumbria, et sellesama kala teemal veidi blogis heietada :)))
Juc ütles …
Ahhh, Tuuli, suitsumakrell on ka minu alatine lemmik olnud. Nüüd ajasid isu peale :). Ootan põnevusega Su heietusi ja see on ikka lausa naljakas vahel, kuidas meie mõtted kõik nii sarnastes kohtades ühel ajal hõljuvad :).
Eva ja CO ütles …
Milline suurepärane leid! Mul on alati keeruline välja mõelda, mida võileivale panna. Lõpuks kukub alati välja, et ikka kas juust või sink, paremal juhul lõhe või muu suitsukala. Nüüd kohe hea idee varnast võtta! Aitäh!

Tervitused,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore, et võileivaideed sain jagada. Värske makrelli saamisega ei tohiks teil ka kohe mingit probleemi seal olla! Ilusat nädalavahetust!
Eva ja CO ütles …
Mmmmmmmmmmmmmmmmm, kui hea see rillette sai! Juba ainuüksi ahjust tulnud kala oli nii maitsev, et pidin ennast kõvasti tagasi hoidma, et mitte kala enne ürtidega segamist ära süüa :) Kas vahukoor tuli ikka selle segu sisse segada? Ma igatahes tegin seda. Oh, ikka ütlemata hea sai! Tööpäeva hommikuks ilmselt ei sobiks (tänu küüslaugu ja sibula sisaldusele), aga saabuva nädalavahetuse puhul on see külmkappi nagu loodud!

Tervitused ja kallistused,
Eva-U
Juc ütles …
No nii tore, Eva, et hästi maitses. Mina õnneks ahjust tulnud kala ei maitsnud, muidu polekski siin millestki kirjutada vist. Vahukoor pidi sinna sisse minema jah, nii minu moodi, väike aps sisse lasta :). Aitäh ütlemast, parandan ära! Ilusat nädalavahetust!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga