Sumahhi ja pistaatsiapähkli dukkah ning tahiinikastmega krevetid

Ma vaatan, et väga prantsuspäraseks kisub siin blogis viimasel ajal. Frankofiil, nagu ma olen, pole selles midagi imestamisväärset, aga ühtlasi olen ma hull eksootiliste maitseelamuste järele. Nii et rändame üle pika aja jälle Lähis-Idasse. Menüüs on sumahhi ja pistaatsiapähkli dukkah ning tahiinikastmega krevetid. Ausalt, need viivad keele alla ja kui silmad kinni paned, siis Sa nagu polekski enam kuigi kaugel nende tahiinide ning sumahhide kodukandist. Sellest, misasi see sumahh selline on, sai juba põgusalt siin räägitud. Paar sõna (Nami-Nami abiga) siis ka dukkah´ ja tahiini kohta nende jaoks, kes alles alustavad Lähis-Ida köögiga tutvumise põnevat teekonda.
Dukkah on Lähis-Ida piirkonnas laialdaselt kasutatav kuiv pähkli-seemne-vürtsisegu. Kasutatakse saia jms dippimiseks - sai kastetakse esmalt oliiviõlisse, siis pähklisegusse. Samamoodi võib dukkah-segu puistata salatitele ja köögiviljadele, kasutada lamba- ja kanaliha või kala paneerimiseks jne.
Tahiini on jahvatatud seesamiseemnetest valmistatud paks pasta. Araabiamaades ja Kreekas kasutatav seesamipasta kuulub nt hummuse (kikerhernekreem) ja baba ghanoushi (araabiapärane pommupüree) koostisesse.


DSC_0151

Dukkah jaoks läheb vaja:
4 spl musti seesamiseemneid
3 spl vürtsköömet
3 spl pistaatsiapähkleid
1 tl meresoola
1 tl sumahhi

Kastme jaoks läheb vaja:
50 ml tahinit
1 küüslauguküüs (hakitud)
½ spl jahvatatud vürtsköömet
3 spl oliiviõli
1 sidruni mahl
60 ml külma vett

Krevettide jaoks:
1 spl oliiviõli
16 suurt krevetti (kooritud ja puhastatud)

Serveerimiseks värsket saia

Rösti seesamiseemneid, pistaatsiapähkleid ja vürtsköömneid kergelt kuumal kuival pannil. Eemalda need pannilt, lase jahtuda ja purusta siis koos meresoola ning sumahhiga peenemaks.
Sega kokku kõik kastme koostisosad, lisades sidrunimahla kõige viimasena. Maitsesta soolaga.
Kuumuta pannil õli ja prae krevette mõlemalt poolt paar minutit. Säti nad suurele taldrikule. Piserda krevetid kastmega üle ja puista peale helde käega dukkah´t. Nii lihtne see ongi!
Idee Food & Travel juulinumbrist


DSC_0157

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Nii lõbus pealkiri! Veerisin sõnu kokku nagu esimese klassi junsu ;)
Jutt ja pildid on väga isuäratavad ja tundub, et seda on lihtne valmistada ka. Ma pean nüüd koostisosade jahile minema. Ma usun, et meie tai-poest leian kõik vajaliku.

Terv,
Eva-U
Veronika ütles …
See näeb nii isuäratav välja, et kohe peab järele proovima! Aitäh huvitava retsepti eest! :)
Juc ütles …
Eva, algul ma ei saanud aru, et mis selles pealkirjas nii lõbusat oli. Aga siis hakkasin võõra pilguga vaatama ja tõesti - üks võõras sõna teise otsa. Ma mõtlen, et tahiini (ingl k tahini) saad kindlasti Sainsburyst ka. Ma ise mõtleks, et soolamata pistaatsiad ka, aga kindel ei saa olla. Aga sumahhi (ingl k sumac) peaks vist tõesti kuskilt eksootilisemast kohast otsima. AGa proovige ära kindlasti.
Veronika, aitäh! Sulle samad sõnad, proovi ära jah ja anna märku, kuidas meeldis.
Merit ütles …
Pealkiri kõlab jah lahedalt, pidin ka umbes kolm korda lugema sumahh, dukkah ja tahiini ikka puha väljamaa värk:) Aga hea kastme retsept, mul just purgitäis tahiinit hummuse tegemisest alles ja mõtlesin, et mis saab teisest:)
Juc ütles …
Merit, kui isegi Sina pidid kolm korda lugema, siis on ikka tõeliselt keeruline pealkiri saanud. Samas oleks ju ka tobe hakata lahti kirjutama - äädikapuu kuivatatud marja ja pistaatsiapähkli pähkli-seemne vürtsisegu ning seesamiseemnepastaga krevetid :). Läheks veel eriti segaseks see asi! Kasuta oma tahini jah selle roa peale ja anna mulle ka teada, kuidas maitses!
Anonüümne ütles …
Olin nädala Eestist eemal ja lugesin nüüd 3 viimast postitust. Jahe on loomulikult meilgi, kütsin just ahju, sest peale reisil kogetud +25 ja rohkemat hakkab eriti kergesti külm. Krevetid on tõepoolest pildil nii ahvatlevad ja seakülg säriseb pilgu all lausa kuuldavalt. Makrell on mulle niipalju võõras, et seda ei oska maitsena ette kujutadagi. Soovin teile mõnusat Porto reisi. Minule see kant meeldis vägaväga. Nii linn kui Douro jõe org laiemalt. H Saaremaalt
Juc ütles …
H., nüüd vist ei ole ei teil ega meil jahe enam. Eile oli siin Luxis ligi 30 kraadi, Portugalis olid kõik päevad suvised, Henri ja Mann käisid muudkui ookeanis ujumaski! Portugal oli tore, eriti toredad olid aga portvein ja grillitud kaheksajalg.
triinu ütles …
Ma olen neid krevette vist juba 4 korda teinud. Esimene kord ei saanud isegi maitsta, külalised panid kõik nahka.

Dukkah' osas olen laisk - kohalikult taluturult (elan ajutiselt Sydneys) saab suurepärast valmissegu, aga lisan sellele sumahhi. Tänud retsepti eest!
Juc ütles …
Seda on küll väga vinge lugeda, et minu välja pakutud retsepti järgi Sydneys krevette tehakse :). Mis tuletab mulle meelde Sydney kalaturu, mis on küll vist kõigist maailma omadest, kus käinud olen, üks mu lemmikuid! Tervitused teisele poole maakera!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco