Ujuvad saared uues kuues - šokolaadimeres ja grenadillikastmes

See postitus pidi teieni tegelikult juba enne aastalõpu pidulikke üritusi jõudma, aga asjatamist ja askeldamist oli siis nii palju, et ei jõudnud. Samas, ega pidulikud sündmused siis aastvahetusega otsa saanud. Iga päev võiks olla pidupäev ja veidi erilisem magusroog aitab sellise tunde tekitamisele kindlasti üksjagu kaasa. Samuti sobib selline uues kuues olev tuntud dessert näiteks järgmise kuu kodumaa sünnipäeva tähistamiseks.

DSC_0822

Idee panna saared ujuma šokolaadile ja valada üle troopilise grenadillikastmega tuli 2010. a detsembri-jaanuari Cuisine et Vins de France numbrist. Prantsuse keeles on sedasorti desserdil tegelikult kaks nime, mõlemad minu meelest väga lahedad. Esimene on siis meile tundud "ujuvad saared" (pr k ile flottante) ja teine meile (vähemalt mulle) pisut tundmatu "munad lumes" (pr k oeufs à la neige). Wikipedia andmetel on ujuvate saarte puhul "saared" mõnikord tehtud hoopis alkoholis leotatud küpsistest ja moosist, aga mina sellise variandiga veel tuttav pole!

Vaja läheb:
6 munavalget
120 g suhkrut
40 cl piima
1,5 spl mett
4 grenadilli

Kstme jaoks:
250 g tumedat šokolaadi
40 cl piima
40 cl vahukoort
5 passionivilja
30 g suhkrut

Lõika 5 grenadilli pooleks ja eralda nende sisu kaussi. Haki šokolaad. Kuumuta potis 40 cl piima, 40 cl vahukoort ja 30 g suhkrut kuni keemiseni. Keera kuumus madalaks. Hakka jupihaaval lisama hakitud šokolaadi ja sega kuni see sulab. Ära enne järgmist osa šokolaadi lisa, kui eelmine on täielikult sulanud. Tõsta pott tulelt ja lisa grenadillide mahl. Kata pott kaanega ja tõsta jahtuma.

DSC_0810

Vahusta munavalgeid 120 g suhkruga kuni tekib tugev vaht. Vormi suure lusika abil munavalgevahust pallid ja pane need märjaks tehtud küpsetuspaberile ootama. Kuumuta potis 40 cl piima koos 40 cl veega. Tõsta munavalgepallid potti (mitmes osas, kui vaja) ja keeda ca 4 minutit. Tõsta tagasi küpsetuspaberile.

Eemalda 4 grenadilli sisu ja sega see meega. Serveerimiseks vala kaussidesse šokolaadikaste, tõsta peale munavalgepall ja vala igale portsjonile paar lusikatäit grenadillikastet. Kõrvale sobib hästi portvein!

Kommentaarid

Marju ütles …
Minu vanaema rääkis ka "ujuvatest saartest", aga Saaremaal öeldi, et see magustoit on hoopis "lumepallisupp"!. Sinu versioon on aga tavalisega võrreldes küll mõnusalt pidulik, peab ütlema. Ma loodan, et mu teine pool siia ei satu, sest siis on teada, mis ta mult nädalavahetusel nõuab ;)
Eva ja CO ütles …
Imeilus ja kindlasti ka imemaitsev magustoit. Grenadillikaste on kindlasti heaks tasakaalustajaks magusale shokolaadile. Kuna meie pere eriline magustoitude sööja pole, siis ma jätan selle idee mõne pidulikuma koosviibimise ootele. Eesti Vabariigi sünnipäev sobiks sellise desserdi söömiseks kindlasti superhästi :)

Magusate tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Marju, õige jah, meil nimetati ka neid mõlemat moodi. Aga munad lumes küll mitte, kuigi ma usun, et meie lumepallisupp ja see munad lumes on sama päritoluga nimed algselt :). Kas su teine pool on ujuvate saarte fänn või šokolaadi-grenadilli koosluse fänn? Või lihtsalt maias? :)
Eva, suur aitäh. Grenadill ja šokolaad sobivad hirmus hästi kokku, mis oli minu jaoks alguses suur üllatus. Jäta jah pidulikuks puhuks ja anna mullegi teada, kuidas maitses! Magusad tervitused vastu!
Kristi ütles …
Väga isuäratav. Minu Valgamaa vanaema nimetas seda lumepallisupiks.
Juc ütles …
Kristi, lumepallisupp kõlabki vist veidi esteetilisemalt, kui munad lumes :). Äkki sellepärast see nimi Eestis sellisena kasutusele tuligi!
Marju ütles …
Juc, võib öelda, et minu E keskmine nimi on lumepallisupp, seega sellest see kommentaar ;) Aga tal ei ole mitte midagi ka nende muude komponentide vastu, nii et need ainult täiustaksid seda kiindumust supi vastu. Pean vist üllatuseks ikka tegema ;)
Juc ütles …
Ah niimoodi, Marju! Anna siis andeks see postitus, nüüd pead lumepalle keetma hakkama :). Loodan igatahes, et lumepallisupifännile meeldib!
Anonüümne ütles …
Tore, et sellist head magustoitu meeldetuletasid. Ma pean talle hoopis uue nime välja mõtlema, siis läheb äkki loosigi ja shokolaadi kaste annab ju hoopis soliidsema väljanägemise.
Minu Mamma tegi ujuvaid saari, aga lumepallisupp on ka igati tuttav nimi.
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Ah õige, Sul selline probleem, Kahupea :). Ütle siis, et šokolaadisupp passionivilja pilvedega :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga