Kevadekuulutaja spargel, seekord veidi teistmoodi - Shandongi moodi

Minu meelest on toidulaual kaks põhilist kevadekuulutajat – magusatesse roogadesse minev rabarber ja soolastesse spargel. Mõlemad on meil siin praeguseks täiesti müügil, aga rabarberi hinna peale käsi veel esialgu ostma ei tõuse. Meenuvad pisikesed kobrulised lehed, mis mu Peedu aias peagi täiesti tasuta pea päikse poole sirutavad ja 5-6 eurone kilohind ei meelita. Noh, olgem ausad, mõned varred oleme siiski Mannile suhkru sisse pistmiseks ka ostnud ja ühe koogi sisse jagus ka veidi. Ilusad rohelised Itaalia sparglid aga on vahel suisa soodushinnaga, nii et neid võib kohe rõõmuga osta. Eriti suureks läheb osturõõm, kui enne veidi lugeda, milliseid suurepäraseid vitamiine ja muid häid aineid need rohelised varrekesed pungil on: foolhapet, kaaliumi, kiudaineid, B6 vitamiini, jne, neis on vähe naatriumit ning kaloreid ja üldse mitte rasvu ega kolesterooli. Nii et igati super toit, kui mitte lausa supertoit (superfood)!

DSC_0009
Spargel ei taha minu meelest, et temaga mingit imet tehakse. Piisab kergest grillist, lisandiks natuke head oliiviõli, suts parmesani või õhuke viil sinki. Muna on talle ka alati hea kaaslane. Ja sellest printsiibist lähtusin ma ka oma selle aasta esimese rohelise sparglikimbu kallale asudes. Aga seekord leidsin lahenduse hoopis kaugemalt, nimelt Hiinast, kus kuuldavasti spargel on väga kallis ja täielik delikatess. Saveurist saadud idee järgi valmisid sparglid Shandongi moodi, neid oli imelihtne teha ja tulemus oli ausõna täiesti võrratu! Nii et üks idee juba varakult ette, kui peagi turul jalutades värskete kodumaiste sparglite peale satute.

Asparagus shandong style 1
Vaja läheb:
700 g spargleid (koori kergelt alumised osad ja lõika varred ca 5 cm tükkideks)
2 spl sojakastet
2 tl seesamiõli
Mõned tilgad tšilliõli
1 tl röstitud seesamiseemneid
Tee nii:
Aja suur pott veega keema ja keeda spargleid umbes 2-3 minutit (kui sparglivarred on väge peenikesed, siis piisab ka 1,5-2 minutist). Kurna ja vala üle külma veega. Nõruta ja kuiata köögipaberiga kuivaks. Sega kokku sojakaste, seesamiõli ja tšilliõli. Lisa saadud kastmesse sparglivarred ja sega läbi. Serveeri kohe puistates sparglid üle röstitud seesamiseemnetega.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Oh, sparglid on ka minu lemmikud ja siin müüakse neid aasta läbi. Olen neid tavaliselt teinud lihtsalt nii, et grillinud vähese oliiviõliga kergelt ahjus. Seda sinu uut ideed pean aga kindlasti katsetama. Kõlab hirmus isuäratavalt! Lähen juba täna poodi spargleid ostma.
Sparglid on kasulikud ja maitsvad, aga neil on minu jaoks üks väga ebameeldiv kõrvalmõju, mille pärast ma pole neid ka nüüd viimasel ajal enam kuigi palju söönud. Nad ajavad pissi koledasti haisema (vabandan väljenduse pärast). Ma olin sellest kuulnud, aga ei suutnud uskuda, et see lõhn võib nii ebameeldiv olla. Kui ma poleks sellest seaduspärast enne teadnud, siis ma oleks vist küll lausa ära ehmatanud ja arvanud, et minuga on midagi hirmsat lahti :)
Rabarberite kilo on meie poes 1.50 naela. Just ükspäev panid lapsed terve kilo niisama nahka, nii et koogiks ei jäänud järele midagi. Kevad on mõnus!

Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Paistab väga mõnus suutäis. Aga ütle, kas tõesti Mann sööb ka kõige seda suurepärast, mida valmistad või teed temale eraldi?
K.
Juc ütles …
Eva, on jah selline naljakas-kole kõrvalmõju, aga minu jaoks on see üleelatav! :) Tundub, et vahel Sinu jaoks ka. Usun, et see uus variant meeldib teile ka, anna siis teada, kuidas meeldib. Meil müüakse ka spargleid aasta läbi, aga kui need on näiteks Tšiilist saabunud, siis see mulle väga isuäratav ei tundu, selline mulje, et nad küpsesid laeva keldris :). Rabarberikilo on teil küll alatult soodne, aga küll ta meil ka läheb! Teeks küll juba mõne koogi neist.
K., Mann sööb neid minu tehtud asju vahelduva eduga. Eelmisel kevadel näiteks oli ta suur spargli sõber, tellis ise endale söögiks grillitud spargeldi parmesaniga, seekord aga ei olnud isegi nõus proovima. Üldiselt on mõned tema täielikud lemmiksöögid väga eksootilised, aga just äsja ütles ta mulle, et pühapäeval tehtud kotletid, kartulipuder ja hapukoorega kurgisalat on esimesel kohal! :) Nii et nii ja naa täitsa!
Eva ja CO ütles …
Oi, kui head need kevadekuulutajad sparglid said! Ja nii lihtne oli teha! Kohe kindlasti minu uus lemmik sparglite valmistamise viis! Aitäh hea retsepti eest!

Musi põsele!
Eva-U
Juc ütles …
Nii tore, Eva, et teile meeldis! MInu meelest ka on see üks uskumatult lihtne ja kiire viis spargleid valmistada. Ja natuke teistmoodi vahelduseks! Tervitame talvisest Luxist!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco