Enne rabarbriuputust üks Tai laab
Ma olen viimasel ajal kilode viisi rabarbereid erinevateks magusroogadeks küpsetanud. Kunagi, varsti-varsti, kavatsen ma teile kõigest sellest ka kirjutada. Või no võibolla mitte päris kõigest, sest rabarbriga valge šokolaadi mousse´i, rabarbri tarte tatini, rabarbri syllabubi ja rabarbri clafoutis kõrval keetsin ka veidi rabarbri moosi ja valmistasin ühe juba eelmisel aastal lemmikuks saanud kreemise koogi. Aga seda kõike peab veidi veel ootama, sest ma lubasin oma eelmises postituses, et seekord panen siia üles Tai hakklihasalati ehk laabi, mida ma Lusika saates külas käies valmistasin!
Laab on soe ja vürtsine Tai salat, mida tehakse alati hakklihast, olgu see siis kana, veise või sea hakkliha. Minu meelest täiesti geniaalne viis teha tavalisest hakklihast midagi täiesti erilist.
Tee nii:
Haki küüslauk, tšilli ja šalottsibulad peenikeseks. Sega kokku hakkliha, küüslauk, šalottsibul ja tšilli. Rösti kuumal kuival pannil riisiterad kuldseks ning uhmerda need peeneks teraliseks jahuks. Kui kasutad maapähkleid, siis haki need peenemaks. Sega väikses kausis kokku kalakaste, laimimahl, sriracha kaste ja suhkur. Maitse, kas soolane, hapu, magus ja vürtsine on tasakaalus. Kui vaja, siis maitsesta üle. Prae kuumal kuival panil hakkliha ilusti pruuniks. Tõsta hakkliha pannilt ja sega juurde kaste. Lase mõned minutid jahtuda ja sega salatisse kõik värsked hakitud maitsetaimed. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Puista üle röstitud riisijahu või maapähklitega. Serveeri salatilehtedel laimisektorite ja Sriracha kastmega.
Laab on soe ja vürtsine Tai salat, mida tehakse alati hakklihast, olgu see siis kana, veise või sea hakkliha. Minu meelest täiesti geniaalne viis teha tavalisest hakklihast midagi täiesti erilist.
Vaja läheb:
500 g sea hakkliha
3 küüslaugu küünt
1 suurem šalottsibul
Maitse järgi värsket tšillit
1-2 laimi mahl + lisa serveerimiseks
3-4 spl kalakastet
1-2 tl (palmi) suhkrut
2 tl (Sriracha) tšillikastet + lisa serveerimiseks
Peotäis värsket koriandrit
Peotäis värkset münti
Peotäis värsket rohelist sibulat
Maitse järgi musta pipart
Peotäis tärkliserohket riisi (kleepuvat, sushi või risotto riisi – seda saaks röstida ja pärast uhmerdada), selle puudumisel peotäis maapähkleid
Salatilehti serveerimiseks
Tee nii:
Haki küüslauk, tšilli ja šalottsibulad peenikeseks. Sega kokku hakkliha, küüslauk, šalottsibul ja tšilli. Rösti kuumal kuival pannil riisiterad kuldseks ning uhmerda need peeneks teraliseks jahuks. Kui kasutad maapähkleid, siis haki need peenemaks. Sega väikses kausis kokku kalakaste, laimimahl, sriracha kaste ja suhkur. Maitse, kas soolane, hapu, magus ja vürtsine on tasakaalus. Kui vaja, siis maitsesta üle. Prae kuumal kuival panil hakkliha ilusti pruuniks. Tõsta hakkliha pannilt ja sega juurde kaste. Lase mõned minutid jahtuda ja sega salatisse kõik värsked hakitud maitsetaimed. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Puista üle röstitud riisijahu või maapähklitega. Serveeri salatilehtedel laimisektorite ja Sriracha kastmega.
Kommentaarid
Lisaks ei saa kilkamata jätta, et eile kaksasin aiast esimesed rabarberivarred ja pistsin koogi sisse, nii et rabarberihooaeg algab ometi ka siin Eestis:).
Ma pean ikka jälle fotosid ka kiitma. See pilt, millel kolm kausikest reas ja kaks laimiviilakat kõrval, tuleks lausa lõuendile printida ja köögi seina kaunistama panna. See on kuidagi nii ilus, puhas ja isuäratav!
Jään põnevusega rabarberiretsepte ootama!
Eva-U
Minu pärast võiksid rabarberid juba startida, aga sinu aias on veel pisut väiksed.
Rõõmsat kokkamist! Kahupea
Kahupea, nii tore, et mündid ja ramarberid juba omastkäest võtta. Tundub tõesti, et siis võib otsa nende rabarberitega lahti teha!