Lavendli brüleekreem

Kui aasta on omadega niikaugele veerenud, et õuest enam lilleõisi ei leia ja akendelt veel jäälilli ka mitte, siis tuleb elu ise lillelisemaks muuta. On ju nii? Abiks on siin kindlasti armsad abikaasad, kes aegajalt niisama üllatamiseks laua peale sületäie lille toovad (aitäh Sulle, kallis H :)), või orhideed, mis nii väsimatult olenemata aastaajast kuude viisi õitsevad. Aga lilleliseks saab ka oma toidulaua muuta ja seda mitte ainult visuaalses mõttes.

lavendli brüleekreem

Lavendli brüleekreem kummitas mind juba sellest ajast, kui Champagnes käies seda õhtusöögi lõpetuseks proovisin. Just täpselt selline paras õrn ja delikaatne lavendli maitse, mida aimad, aga mis ei tekita tunnet, justkui oleks desserdi sisse seepi segatud. Ja kuna meil Umamis on müügil eriti aromaatsed Prantsuse lavendlid, mis on lisaks veel täiesti BIO ja see tuleb ju ainult kasuks, kui on plaanis lilled ära süüa, siis läkski brüleekreemi keetmiseks. Pakun siin välja ühe retsepti, aga pean tegelikult ütlema, et igaüks võib kasutada oma lemmikut brüleekreemi retsepti, lihtsalt lavendliga maitsestamise osa tuleb siis võtta siit.

Vaja läheb (4-le):
* 400 ml vahukoort
* 5 munakollast
* 100 g tuhksuhkrut
* 4 spl suhkrut brüleekihi jaoks

brüleekreem lavendliga 
Tee nii:
Kuumuta ahi 160 kraadini.
Aja potis vahukoor keema, keera tuli maha. Sega lavendel vahukoore sisse. Lase ca 8 minutit maitsestuda. Maitse vahepeal, kui tunned, et Sinu jaoks on koorel juba piisavalt lavendli maitset, siis kurna lavendliõied koorest välja.
Vahusta munakollased tuhksuhkruga heledaks vahuks. Lisa pidevalt vispliga segades peene joana soe vahukoor ja sega ühtlaseks. Jaota brüleekreemi segu portsjonvormide vahel ära. Kata iga vorm fooliumiga ja tõsta suurde kõrgete äärtega ahjuvormi. Vala ahjuvormi kuuma vett nii palju, et vesi ulatuks portsjonvormidel üle poole kõrguse. Pista ahjuvorm koos portsjonvormidega ahju ja lase seal tunnikese küpseta. Kui tund on möödas, kontrolli, kui tundub, et brüleekreem on veel liiga vedel, jäta veel mõneks ajaks ahju. Tõsta vormid ahjust välja, lase jahtuda ja tõsta siis veel 4 tunniks kuni üleöö külmkappi.
Enne serveerimist puista igale vormile ühtlane õhuke kiht suhkrut. Pruunista suhkrukiht kergelt gaasipõletiga või hästi kuumaks aetud ülagrilli all.

Kommentaarid

Silja Luide ütles …
väga ahvatlev kreem! ma ise eelistan ka alati võimalusel orgaanilisi asju, niiet lavendliõied tuleb kindlasti endale muretseda:)

pühapäeva õhtul sain aga meie kalamaja toiduklubis Sinu retsepti järgi tehtud imemaitsvaid tempura tainas frititud aedvilju. Kohe soe tunne oli kuulda, kes autor on:)
Eva ja CO ütles …
Sa kohe OSKAD isuäratavalt kirjutada ja pilte juurde klõpsida. Tahaks pildi sisse minna, lusikas pikalt-pikalt ees, et sellest hõrgutisest üks amps võtta. Kahju, et nii teha ei saa.
Söödavad õied on nii lahe väljamõeldis. Kui mu mälu ei peta, siis müüte te vist Umamis veel mingit teist lillesegu ka? Huvitav, kas see ka sinna brüleekreemi sisse sobiks? Meil on selline jama, et Agnesel on lavendli allergia. Päris kindel ma selles pole, aga kuna lavendlilõhnalised asjad ajavad tal naha nässu, siis igaks juhuks ma talle lavendli õisi söögiks ei pakuks.
Sinu H on nii armas, et sind aina lillesülemitega üllatab. Selline mees on haruldus :)

Terv,
Eva-U

Juc ütles …
Silja, ma isegi muidu ei aja väga orgaanilist taga, kui midagi on orgaaniline, siis on see lisaboonus. Aga kui ma lilli pean sööma, siis tahaksin küll teada, et neid on kasvatatud just toiduks, mitte iluks, mispuhul võiks eeldada, et neilt on keemiaga putukaid eemal hoitud jne :). Kuigi, lavendel ise hoiab kõik putukad vist niikuinii eemal juba! Aga seda on küll vahva kuulda, et minu retsepti järgi Sulle süüa tehti! Väga vinge. Ma siin nuputan elu eest, et mis retsept see oli ja ainus, mis ma välja suudan mõelda, on ühed krevetid taignas, mida Tais olles tegin ja lugejaga jagasin. Igatahes olen väga rõõmus, et maitses hästi!
Eva, suur aitäh mu sõnu kiitmast, piltide eest pean jälle Henrit tänama. Me müüme hetkel Umamis jah söödavate lilleõite segu, kus on roosiõied, saialilled ja rukkililled (http://www.umami.ee/epood/Soodavate-lilleoite-segu-6g/), aga hetkel on läbi müüdud! Kohe tuleb juurde :). Lisaks tuleb jõuludeks üks vahva kinkekomplekt, kus on kolm purki, igas erinevad söödavad õied. Aga lavendlit pole vist mõtet välja vahetada teiste õite vastu, sest maitset ei tule teistest sellist. Kui, siis ainult roosiõied, aga siis oleks mõttekam kasutada roosiõievett mõned tilgad. Igatahes on need lavendlid nii suure eeterliku õli sisaldusega, et ma Agnesele ei soovitaks küll, kui juba lõhn talle hästi ei mõju! See on hirmus armas jah, et H lilli tihti toob! Tervitame kaaa!
Anonüümne ütles …
Kindlasti on lavendliga sellel kreemil võrratu maitse! Pühapäeval juhtusin sööma kreemi, mis muidu oli igati hea, aga..... suhkrukaramell oli nii paks, et andis närida. See tuli kohe meelde, kui siin tekstis seda õhukese rõhutamist märkasin. H Saaremaalt
Anonüümne ütles …
Tere! Kuis oovin teha värske rosmariiniga, siis milline võiks olla selle kogus? Tänades, K
Anonüümne ütles …
Koostisosade nimekirja lõpus 4 spl suhkrut on vist ikka karamelli-, mitte brüleekihi jaoks.
Ja mis oleks küpsetamistemperatuur?
Anonüümne ütles …
Kahju, et oled oma lehele reklaami müünud. Juba teine lemmiktoidublogi, mida enam külastada ei saa:( Reklaamid ei sulgu, teksti korralikult lugeda ei saa ja leht avaneb nende tõttu üliaeglaselt.
Aga sinule ikka jõudu oma tegemistes!

Mann
Juc ütles …
H., suhkrukiht peaks jah olema selline, et lusikaga koputades praksub katki nagu esimene jääkirme, aga ei vaja kangutamist :).
K., ma soovitaksin nii, et pane üks oks keenud kuuma koore sisse ja siis lase tõmmata, nagu tee puhul. Ise maitse vahepeal ja tõsta oks välja, kui Sulle sobiv rosmariinimaitse on saavutatud. Rosmariin on tugeva maitsega, ma rohkem ei julgeks panna, kui ühe oksa ca 500 ml koore kohta.
Anonüümne, ikka brüleekihi jaoks, aga võib ka nimetada karamellkihiks. Brùler tähendab põlema, ja brüleekihiks on hakatud nimetama seda põletatud suhkru kihti. Millist temperatuuri Sa silmas pead? Nagu retseptis mainitud, soovitasin brüleekreemi küpsetada kaetult ja veevannis 160 kraadi juures. Või pidasid silmas brüleekihi kõrvetamist? Selleisel juhul ajaksin ma ülagrilli nii kuumaks kui ahi võtab ja pistaksin vormid grilli alla seniks, kuni soovitud tulemus on saavutatud.
Mann, paljudel blogidel on kokkulepe reklaamifirmadega, kes siis klikipõhiselt väieks kompensatsiooni pakuvad. Enamus reklaamidest ei ole minu meelest häirivad ja samas need sulguvad hästi nähtavast ristikesest. Mõni, tuleb tunnistada, ajab ennastki marru. Püüan edaspidi uute reklaamide puhul enne välja uurida, millist varianti kasutada ja loobuda neist, mis lugemist häirivad.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco