Pistaatsia kreemi panna cotta karamelliga
Huvitav asi selle talvega. Niikui me siia jõudsime, on isu soojade toitude ja magusa järgi hüppeliselt kasvanud. Keha reageerib vist külmale omasoodu. Luksemburgis võisin vabalt salateid, puuvilju ja võileibu süüa, Eestis tahaks midagi enamat :). Meie pere lemmik kodumaine kiirmagustoit on kohupiimakreem kirsikompotiga, aga vahel tahaks midagi muud ka vahelduseks. Üldse on minu meelest väga teretulnud kõik magustoiduretseptid, mida on lihtne valmistada, mida saab varem ette valmis teha ja muidugi maitsev peab muidugi ennekõike olema. See pistaatsia panna cotta vastab kõigile kolmele tingimusele. Retsepti leidsin Saveuri aastalõpu piduroogade kogumikust, mille veel enne kolimist Luxi ajalehekioskist kaasa haarasin. Lähiajal kavatsen teiega sellest kogumikust veel kiireid, maitsvaid ja efektse väljanägemisega retsepte jagada, nii et püsige lainel :).
Vaja läheb:
Tee nii:
Leota želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Samal ajal kuumuta potis vahukoor, pistaatsia kreem ja 50 g suhkrut. Sega kuumutades vahukoort vispliga, kuni pistaatsia kreem on täiesti lahustunud ja segu heleroheline. Tõsta pott tulelt, pigista želatiinist üleliigne vesi välja ja lisa želatiin vahukoore sisse. Sega veel vispliga, kuni kogu želatiin on lahustunud. Vala saadud segu klaasidesse ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahkuma.
Enne serveerimist tee karamell. Pane 5 spl suhkrut potti ja tulele. Alguses võib potti aegajalt liigutada, et suhkur ühtlaselt kuumeneks, aga kui suhkur juba päris sulama hakkab, siis ei tohi seda enam segada - karamell võib tükki minna. Jälgi pidevalt, kui suhkur on sulanud ja karamelli kuldset tooni, siis tõsta pott tulelt ja vala enne valmis pandud küpsetuspaberile soovitud piklikud kujundid. Puista igale kujundile veidi pistaatsiapähkleid. Oota umbes 5 minutit, kuni karamellist kujundid on jahtunud ja tahkunud, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber ja pista igasse panna cotta klaasi üks karamelli-pistaatsia kaunistus!
Vaja läheb:
* 350ml vahukoort
* 50g suhkrut + 5spl karamelli jaoks
* 2,5 lehte želatiini
* 2 spl pistaatsiapähkli kreemi
* 1 spl pistaatsiaid karamelli kaunistuseks
Tee nii:
Leota želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Samal ajal kuumuta potis vahukoor, pistaatsia kreem ja 50 g suhkrut. Sega kuumutades vahukoort vispliga, kuni pistaatsia kreem on täiesti lahustunud ja segu heleroheline. Tõsta pott tulelt, pigista želatiinist üleliigne vesi välja ja lisa želatiin vahukoore sisse. Sega veel vispliga, kuni kogu želatiin on lahustunud. Vala saadud segu klaasidesse ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahkuma.
Enne serveerimist tee karamell. Pane 5 spl suhkrut potti ja tulele. Alguses võib potti aegajalt liigutada, et suhkur ühtlaselt kuumeneks, aga kui suhkur juba päris sulama hakkab, siis ei tohi seda enam segada - karamell võib tükki minna. Jälgi pidevalt, kui suhkur on sulanud ja karamelli kuldset tooni, siis tõsta pott tulelt ja vala enne valmis pandud küpsetuspaberile soovitud piklikud kujundid. Puista igale kujundile veidi pistaatsiapähkleid. Oota umbes 5 minutit, kuni karamellist kujundid on jahtunud ja tahkunud, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber ja pista igasse panna cotta klaasi üks karamelli-pistaatsia kaunistus!
Kommentaarid
See on küll õige, et külma ilmaga ei taha salatist mõeldagi. Nüüd lähevad käiku kõik need pikalt küpsenud kanad ja muud lihad :)
Soojade kallistustega,
Eva-U
Aga magustoit on kaunis. Minu kodus leiduv naturaalselt roheline pâte de pistache annaks sellele veel pistaatsiatooni ka.
Tervisi Eesti talve!
Merle
Merle, -5 tundub päris hea ja soe, kui laupäevaks lubab kuni -30 :). Aga muidugi Luxi kohta on see ikka väga külm juba. Nii et ahjud sooja! See, kui roheline üks naturaalne pate de pistache on, sõltub vist kasutatud pistaatsiatest. Toidumessidel olen ma neid näinud väga erinevaid, erkrohelistest pisikestest kuni erklillade suurteni! Tervisi Luxi talve ja peatset kevadet teile!
Karamellilusikad jätan meelde, neid võib ju igal pool kasutada.
Tervitan! Kahupea
Tegin, mulle maitses, naisele mitte...
See on see Tallinna ja Viljandi maitse vahe,tõsi,karamelliga nikerdamise jätsin seekord välja.
Hea, et üles leidsin, lähen kohe poodi, ehk teen karamelli ka ära.
Üldiselt mulle meeldivad idamaised retsptid, reeglina jääb mulle rohkem...
Põline Tallinlane.