Pistaatsia kreemi panna cotta karamelliga

Huvitav asi selle talvega. Niikui me siia jõudsime, on isu soojade toitude ja magusa järgi hüppeliselt kasvanud. Keha reageerib vist külmale omasoodu. Luksemburgis võisin vabalt salateid, puuvilju ja võileibu süüa, Eestis tahaks midagi enamat :). Meie pere lemmik kodumaine kiirmagustoit on kohupiimakreem kirsikompotiga, aga vahel tahaks midagi muud ka vahelduseks. Üldse on minu meelest väga teretulnud kõik magustoiduretseptid, mida on lihtne valmistada, mida saab varem ette valmis teha ja muidugi maitsev peab muidugi ennekõike olema. See pistaatsia panna cotta vastab kõigile kolmele tingimusele. Retsepti leidsin Saveuri aastalõpu piduroogade kogumikust, mille veel enne kolimist Luxi ajalehekioskist kaasa haarasin. Lähiajal kavatsen teiega sellest kogumikust veel kiireid, maitsvaid ja efektse väljanägemisega retsepte jagada, nii et püsige lainel :).

DSC_5188


Vaja läheb:
* 350ml vahukoort
* 50g suhkrut + 5spl karamelli jaoks
* 2,5 lehte želatiini
* 1 spl pistaatsiaid karamelli kaunistuseks

Tee nii:
Leota želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Samal ajal kuumuta potis vahukoor, pistaatsia kreem ja 50 g suhkrut. Sega kuumutades vahukoort vispliga, kuni pistaatsia kreem on täiesti lahustunud ja segu heleroheline. Tõsta pott tulelt, pigista želatiinist üleliigne vesi välja ja lisa želatiin vahukoore sisse. Sega veel vispliga, kuni kogu želatiin on lahustunud. Vala saadud segu klaasidesse ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahkuma.

DSC_5186
Enne serveerimist tee karamell. Pane 5 spl suhkrut potti ja tulele. Alguses võib potti aegajalt liigutada, et suhkur ühtlaselt kuumeneks, aga kui suhkur juba päris sulama hakkab, siis ei tohi seda enam segada - karamell võib tükki minna. Jälgi pidevalt, kui suhkur on sulanud ja karamelli kuldset tooni, siis tõsta pott tulelt ja vala enne valmis pandud küpsetuspaberile soovitud piklikud kujundid. Puista igale kujundile veidi pistaatsiapähkleid. Oota umbes 5 minutit, kuni karamellist kujundid on jahtunud ja tahkunud, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber ja pista igasse panna cotta klaasi üks karamelli-pistaatsia kaunistus!

DSC_5217

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
No küll on ikka ilusad magustoidud! Eriti ägedad on need karamelli-lusikad :) Ma kardan, et seda retspti ma pähklite tõttu katsetama ei hakka, aga karamelli proovin küll. Ma arvan, et pähklite asemel võib sinna sisse midagi muud ka ju kaunistuseks pista? Näiteks mõne kuivatatud puuviljaviilu?
See on küll õige, et külma ilmaga ei taha salatist mõeldagi. Nüüd lähevad käiku kõik need pikalt küpsenud kanad ja muud lihad :)

Soojade kallistustega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Ei, nüüd on isegi Luxis käes igaõhtuste vormiroogade ja ahjusoojade kookide aeg. Viis miinuskraadi (siin!) ja lumelabida järgi hüüdvad hunnikud lihtsalt nõuavad seda :)
Aga magustoit on kaunis. Minu kodus leiduv naturaalselt roheline pâte de pistache annaks sellele veel pistaatsiatooni ka.
Tervisi Eesti talve!
Merle
Juc ütles …
Eva, aitäh. See karamellist kaunistus on lahe tõesti - nii lihtne ja nii efektne. Pähklite asemel võib sinna muidugi panna ükskõik mida meelepärast, või siis üldse mitte midagi, ikka on ilus. Soojad kallistused vastu teile!
Merle, -5 tundub päris hea ja soe, kui laupäevaks lubab kuni -30 :). Aga muidugi Luxi kohta on see ikka väga külm juba. Nii et ahjud sooja! See, kui roheline üks naturaalne pate de pistache on, sõltub vist kasutatud pistaatsiatest. Toidumessidel olen ma neid näinud väga erinevaid, erkrohelistest pisikestest kuni erklillade suurteni! Tervisi Luxi talve ja peatset kevadet teile!
Anonüümne ütles …
Tõesti ilusad magustoidud!
Karamellilusikad jätan meelde, neid võib ju igal pool kasutada.
Tervitan! Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, suur aitäh. Neid võib tõesti igal pool kasutada - dessertidel, kookide kaunistuseks jne. Lusikana vist siiski mitte - kleepub käte külge ja ma kardan, et läheb kasutamisel katki ka :) Tervitan vastu!
jyri9998 ütles …
Jüri
Tegin, mulle maitses, naisele mitte...
See on see Tallinna ja Viljandi maitse vahe,tõsi,karamelliga nikerdamise jätsin seekord välja.
Hea, et üles leidsin, lähen kohe poodi, ehk teen karamelli ka ära.
Üldiselt mulle meeldivad idamaised retsptid, reeglina jääb mulle rohkem...
Põline Tallinlane.
Juc ütles …
Jüri, tore, et ära proovisid ja vähemalt ühele teist maitses. Kas nüüd tegid karamelli ka ära?

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga