Mälestused Malaisiast – sidrunheinakastmes praekala (Ikan Goreng Serai)
Malaisia oli tõeline maitsete virrvarr. Seal on võimalik proovida nii palju erinevaid roogasid, et pea hakkab ringi käima. Ja väga häid roogasid. Ostsin endale Kuala Lumpurist Malaisia isaks peetava Tunku kokaraamatu “Lemmikroad Tunku köögist”. Malaisias valmistatakse kala enamasti tervelt ning kastmed valatakse praetud kalanahale. Minu jaoks jätab see kalalihale liialt vähe maitset ja seega vahetasin kala väikeste kalafileede vastu (ostsin Hua Hini turult fileerituna, näevad välja täpselt nagu kilud, aga nime ma ei tea, kuna turutädid räägivad ainult tai keelt :)). Kui teil vähegi koostisosasid võimalik leida on, siis proovige ära ja te ei kahetse – tõeliselt maitsev roog. Sobib suurepäraselt ka külmalt söömiseks, nii et võib ka peolaua jaoks varem valmis teha. Vaja läheb:
400 gr väikseid kalafileesid
2 tl kurkum
1 tl soola
50 ml õli praadimiseks
4-6 sidrunheinavart, hästi peeneks hakitult
5 šalottsibulat, hästi peeneks hakitud
Kuivatatud tšillihelbed, vees leotatud, maitse järgi (algses retseptis 20 gr)
30 gr tamarindi, segada 10 ml veega, lase seista, vääna ja kasuta vedelikku
Suhkrut maitse järgi
Soola maitse järgi
Määri igat fileed mõlemalt poolt soola ja kurkumiga. Prae kuumas õli mõlemalt poolt kuldseks, tõsta taldrikule. Lisa pannile sidrunhein, šalotid ja tšilli, prae kuni aroomi hakkab eraldama. Lisa tamarindi mahl, suhkur ja sool. Prae kuni kaste veidi pakseneb ja õli kerkib pinnale. Vala kaste kaladele ja lase enne serveerimist veidi aega maitsestuda.
Kommentaarid
Tervitades,zoozi