Jupike Eestimaad jõululaual - Kirju Koer

Manni Tai lasteaias oli mõned päevad tagasi jõulupidu. Sealne seltskond on väga rahvusvaheline ja igaüks pidi kaasa võtma midagi oma kodumaa toidulaualt. Taid ei kasuta ahjusid, seega pole ka meie köögis võimalust midagi ahjus küpsetada. Hakkasin siis nuputama, et mida Eesti jõululaualt saaks ilma ahjuta teha. Mõtlesin ja mõtlesin ja välja ei mõelnud. Ma polnud enne mõelnud, kui hädavajalik asi ikka see ahi on meile. Pöördusin siis Nami-Nami foorumisse appihüüdega. Suured tänud siinkohal kõigile kaasamõtlejatele ja eriti Edale, kelle idee lõpuks ka käiku läks - Kirju Koer. Vana hea Kirju Koer. Ma imestan, et nii lihtne ja hea asi mul endal üldse meelde ei tule, isegi Eestis olles mitte. Retsepti osas pean tänama jälle Thredahliat, sealt ma ta napsasin (või kogust suurendasin veidi, sai suurepärane). Nii et jõulused tänud teile kõigile, inspiratsiooni, retseptide, kaasamõtlemise, kaasaelamise ja lugemise eest!

Vaja läheb:
600 g küpsiseid
250 g võid
50 g tumedat šokolaadi (ca 70%)
peoga haput marmelaadi, tükelda
peoga vahukomme, tükelda
soovi korral mandleid, pähkleid, kuivatatud puuvilju, rosinaid, halvaad, beseetükke, vms.
3 sl kakaod
vajadusel tilgake piima

Purusta küpsised. Sulata või, sega küpsisepuru ja muude lisanditega. Kui segu on liiga kuiv ja voolimatu, siis lisa tilgake piima. Et torud tuleksid ilusad ümmargused soovitan järgmist taaskasutusideest kantud trikki. Nimelt, võta tualetipaberirulli sisemised papptorud, lõika ühest küljest lahti. Polsterda seest toidukilega, pane sisse piisavalt segu ja suru toru kokku tagasi, kinnita toru purgikummiga. Lase külmkapis seista vähemalt 4 h, et Koer piisavalt tihke tuleks ja teda lõigata saaks!

Kommentaarid

Pille ütles …
Nii vahva, et saite midagi eestilikku oma jõululauale organiseerida :)
Mis küpsiseid kasutasid?
Ragne ütles …
minul tekkis ka huvi, et mis küpsistest see isuäratav kirju koer tehtud on:)
Juc ütles …
Pille ja Ragne, leidsin poest Digestived, mis t66tasid h2sti. Millest teil selline kysimus tekkis?
Ragne ütles …
minul puhtalt sellepärast, et kui ma kirjut koera teen, siis ruttan poes esmajoones Selga küpsiste riiuli juurde:) Mõtlesin et,mis tavaküpsiseid kaugemal maal kasutada saab, aga peab ütlema, et Digestive küpsistega võib asi täitsa maitsev tulla:)
Mari-Liis ütles …
oi kui lahe, et kirju koera peole viisite! Loodetavasti rahvusvahelisele seltskonnale meeldis:)
Tegin ise ka just eile kirjut koera lastele kooli heategevuslikule jõululaadale müügiks. Tegin niigi suure koguse, aga ikkagi- kõik osteti poja käest ära ja jäi puudugi:) Nii et kirju koer on endiselt tegija!
Juc ütles …
Ragne, tõesti, Digestived on sama kergelt purunevad, nagu Selgadki, nii et käivad hästi.
Mari-Liis, tundub tõesti tegija, isegi rahvusvahelisele seltskonnale läks nii hästi peale, et sai kiirelt otsa. Uskumatu, kui harva mul see maius ainult meelde tuleb!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco