Oo, midagi taipärast - Pomelosalat laimimahlas küpsetatud krevettidega (Yam som oo)

Pulli nimega salat, kas pole - yam som oo. Pomelo on üks huvitav tsitruseline, ta ei ole liiga hapu, nagu laim, ega ka liiga magus, nagu mandariin, ega ka mõru nagu greipfruit. Ta ei hakka toitudes domineerima. Lisaks on tal superilus koor, mille seest salatit serveerida saab. Plaan pomelost salatit teha oli mul juba tükk aega, aga vahepeal kogusin ma ideid, kuidas seda kõige parem teha oleks, vaatasin, mida temaga kohalikud kokad teevad ja juurdlesin, mida teisiti teha. Selge oli see, et pomelosalatist saab midagi kerget, värsket ja vitamiinirikast. Tulemus oli ootamist väärt!

Kummalisel kombel oli Taist kõige keerulisem leida kookoshelbeid. Täiesti arusaamatu. Ühes poes oli äsja olnud, Hiina päritoluga, umbes 300 eek/kg ja uued pidid saabuma kahe nädala pärast. Sellise hinnaga poleks ma siin maal kookoshelbeid küll ostnud. Mis siis ikka, läksin turule, otsisin üles värske kookospiima müüja ja palusin, et ta mulle veidi kookost purustaks. Suur kotitäis kookospiimast mahlast puru käes, läksin koju. Mõtlesin, et kuivatan osa päikse käes ära ja röstin siis salati tarvis. Mida ma aga enne ette ei kujutanud, oli see, et siinne päike teeb selle kõik minu jaoks poole tunniga ise ära. Poole tunniga olid mu helbed ilusti päikse poolt ära röstitud. :)

Teine huvitav asi on siinsete väikeste tšillidega. Meie nimetame neid linnusilma tšillideks, eksju. Aga siin on neil hoopis teine nimi, prik kee noo, mis tõlkes tähendab hiiresitatšillit (vabandust väljenduse eest!). Väidetavalt seetõttu, et nagu hiiredki jätavad tšillid endast alati midagi märgatavat maha ning nagu hiiredki, meeldib tšillidele end kuskil peita, näiteks salatis mündilehe alla.
Vaja läheb:
1 pomelo
1 kurk
1 tomat
peotäis värsket münti
peotäis värsket koriandrit
300 gr krevette, kooritud, puhastatud ja liblikaks lõigatud
2 šalottsibulat (1 salatisse ja 1 marinaadi)
2 küüslauguküünt (1 salatisse ja 1 marinaadi)
2-4 väikest tšillikauna (1-2 marinaadi ja 1-2 salatisse)
5-6 laimi mahl
kalakastet maitse järgi
suhkrut maitse järgi
1-2 spl röstitud kookoshelbeid
1 tl maitsetut taimeõli
soovi korral röstitud maapähkleid

Eelmisel õhtul puhasta krevetid ja pane väiksesse tervesse kilekotti. Pigista kaussi 4 laimi mahl, maitsesta veidi suhkru ja kalakastmega. Lisa hakitud šalott, küüslauk ja tšilli. Vala marinaad krevettide peale kilekotti. Liiguta krevette kotis nii, et marinaad nende kõigini jõuaks. Sulge kott, pane see kaussi ning koos kausiga külmikusse küpsema.
Järgmisel päeval eralda pomeloliha mõrkjatest kiledest, mis viljasektorite ümber on. Lõika kurk ja tomat seibideks. Sega pomelolihaga kokku. Lisa salatisse kuival pannil röstitud kookoshelbed. Sega hakitud (või uhmerdatud) tšilli, küüslauk ja šalott, lisa õli ja 2 laimi mahl. Maitsesta kalakastme ja suhkruga, et kaste saaks piisavalt soolane, magus, vürtsine ja hapu. Võta krevetid marinaadist ja maitse, kas nad on ilusti läbi küpsenud. Kui on, lisa salatisse. Kui kahtled, lase kergelt auruga üle. Lisa koriandri ja mündilehed. Vala peale kaste. Sega läbi ja serveeri. Kui soovid, riputa üle röstitud maapähklitega. Serveeri kohe!

Kommentaarid

Aet Trisberg ütles …
Head uut aastat teie perele!
Fantastilised pildid pomelosalatist. Minagi hetkel täielik pomelofänn, söön seda niisama ja panen ka salatitesse, tõsi, küll kusagilt kaugelt toodud pomelot...
Juc ütles …
Aet, head uut aastat ka Sinu perele. Mis sorti salatit sa pomelost teed?
Aet Trisberg ütles …
Eile panin pomelot nt toorsalati sisse, kus olid veel tammelehesalat, paprika, avokaado, kurk, kirsstomatid; kastmeks sidrun, kreekapähkliõli, kalakaste, pipar ja suhkur. Ikka sellised tüüpilised minu salatid, võid mu blogis salatikategooriat sirvida, seal näed minu "käekirja":
Grillisime rõdul - 10 kraadiga liha ning sõime salatit kõrvale (seda küll toas:).
Juc ütles …
Oi, Aet. Need sinu salatid... pagana isuäratavad! Eesti suvel võtan su blogi ette ja kukun salateid vorpima :).
Aet Trisberg ütles …
Tead, paradoksaalsel kombel on minul ja mitmel mu tuttaval salatisõbral just suvel salatite järgi kõige väiksem isu. Salatid on aga menüüs väga sageli vahemikus oktoober kuni juuni - tippaeg, kui ma salateid söön tõesti pea igapäevaselt (kas eraldi söögiks või mingi toidu kõrvale) on märts -juuni. Suvel lihtsalt on nii palju marju ja erinevaid aedvilju, et organism ei nõua salatit ja eks seda ole eelnev periood kõvasti söödud ka. Sellised tähelepanekud siis mul :)
Juc ütles …
Aet, võibolla sul on isegi õigus. Järgmiseks suveks plaanisin Su salatid aga sellepärast, et hetkel on mul paljude koostisosade saamisega raskusi ja tagasi Eestisse jõuan järgmiseks suveks. :) Isegi, kui ma siit enamuse kokku leian, läheb see salat mulle maksma hingehinna!
Aet Trisberg ütles …
Eks see nii ole jah, et erinevates maailma nurkades on erinevad toorained väga erineva hinnaga, samuti ihaldavad inimesed midagi, mida neil pole. Mina vesistan neid värskeid mangosid ja ananasse vaadates, Sina tõenäoliselt igatsed midagi eesti-(või siis Euroopa) pärast.
Pealegi, Sina pole sel aastal pikka, külma ja vitamiinivaest talve üle elanud, eks see ka mõjutab organismi vajadusi ja isusid. Nagu Sa ka oma blogides kirjutanud oled, siis soojas kliimas suudab süüa vaid midagi värsket ja vesist, talvel aga hoopis teised toidud.
Anonüümne ütles …
Tere Juta,
Mina olen Katrin. Olen teie pere reisi ja tegemisi jälginud algusest peale. Hästi vahvad olete ;-) Juba mõnda aega jäid mõned toitud silma ja ootasid proovimist. Täna siis sai selline päev, et lõunaks sõbrannaga lobisemise kõrvale banaanikook ja õhtuks perele krevetisalat. Ma olen siiani pomelost poes kaarega ringi käinud, täna siis saatsin mehe seda imeasja ostma. No see on õnneks nii suur puuvili, et mehel ei tekkinud probleeme selle ülesleidmisega. Aga salatit ma modifitseerisin, kuna siinkandis on krevetid kallid ja sööjaid oli rohkem, siis lisasin klaasnuudleid. Väga mõnna tuli. Sinu pilt on nii ilus värviline, meie talvised kurgid ja tomatid on muidugi omaette teema, aga maitsev suutäis tai köögi austajatele siiski. Tervitades, Katrin.
Juc ütles …
Tere Katrin. Suured tänud heade sõnade eest! Kas banaanikook ka maitses? See krevetihind on jah Eestis pagana kurb, paljusid siinseid roogasid seal just sellepärast tegema ei hakka. Muide, kas ma sind reaalmaailmas ka tunnen? :)
Anonüümne ütles …
Kahjuks ei tunne, veel ;-)
Aga unustasin jah koogist kirjutada, et maitses väga, kogu perele, ka 1-aastane muudkui nõudis juurde ;-)Mees ja suurem tüdruk olid hommikul küll mõned banaanid nahka pannud, nii et laupäeval kui läheb kordamisele, siis panen ikka banaane rohkem. Aga ikkagi super kook, just sõin ka hommikukohvi kõrvale tükikese.
Tervitused lume alla mattunud Tallinnast. Katrin
Juc ütles …
Katrin, nii tore, et kook hästi välja tuli ja kordusele tuleb. Kas panid banaanid juba aknale (üle)küpsema?
Zoozi ütles …
Juc,mitmele see kogus on mõeldud?
Juc ütles …
Zoozi, väga asjakohane küsimus, ma alalõpmata unustan selle lisada. Kui see on eelroog, millele järgnevad teised käigud, siis ma usun, et piisab 4-le. Kui sellest võiks kõhu täis, saada, siis kahele!
Anonüümne ütles …
Nii, kook tehtud ja midagi läks täna ahjuga vussi, nimelt küpsetasin 45 minutit ja pealt oli ilus kuldne, kui aga paar tundi hiljem külalistele serveerima hakkasin, oli keskelt toores. Banaane sai seekord ka rohkem, äkki see siis mõjutas, et oli vedelam seest. Aga ega see palju ei seganud, küpsenud osa söödi ära. Ja banaane aknal ei küpsetanud, sai täna Selverist üsna küpseid teisi. Tervitades,Katrin.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco