Kreveti - kammkarbi ceviche... lubasin endale veidi luksust

Ceviche tegemine on mul plaanis olnud juba sellest ajast, kui me Santiagos, Tšiilis, olles ühel õhtusöögil segacevichet süües kooris oigasime: "Jeerum, kui hea!".

Kui üks mõte mitu kuud peas laagerdab, siis ta ikka muutub veidi, vastavalt oludele ja aina paremaks. :) Nii ma valmistasingi seekord cevichet hoopis oma kahest lemmikmereannist - krevettidest ja kammkarpidest, maitseks veidi kollast mangot ning tibatillukesi, aga võimsaid, punaseid tšillisid. Marineerimiseks puhas laimimahl. Jälle pean oigama: "Jeerum, kui hea!", see roog on lihtsalt kerguse ja värskuse tipp! Lisaks šikk ja luksuslik. Hmm, Eestis ma ei raatsiks just suurt kausitäis teda valmistada, aga valmistamata ka ei jätaks. Eriti mõnus oleks see roog suvel, ilusa ilmaga, terrassil, kõrvale klaasike jahedat valget veini!

Vaja läheb:300 gr puhastatud kammkarpe
300 gr kooritud krevette
4 väikest šalottsibulat
7-8 laimi mahl
1 pisike punane tšilli
1/4 kl hakitud punast paprikat
1/4 kl hakitud kollast mangot
soovi korral veidi hakitud arbuusi
peotäis hakitud koriandrit ja münti
soola/musta pipart

Üks ceviche tegemine algab alati hommikuse külaskäiguga värskeid mereande müüvale turule, kuna selle roa juures on mereanni värskus vaat et kõige olulisemgi. Koju jõudnud, koori ja puhasta krevetid. Kui sinu kammkarpe müüakse koos kõige muuga, mis karbi sees koos ilusa valge lihaga on, puhasta ka kammkarbid ära. Haki krevetid ja kammkarbid ühesuurusteks tükkideks. Haki ära 3 šalottsibulat, sega mereandidega. Pigista neile 6 laimi mahl, sega korralikult läbi, pane midagi raskuseks peale ning lase öö läbi külmikus küpseda (laimimahl küpsetabki mereannid ilusti valmis). Hommikul kurna vedelik mereandidelt ära. Sega juurde peeneks hakitud tšilli, mango, arbuus, paprika, ürdid ja viimane šalottsibul. Pigista peale viimase 2-3 laimi mahl, sega läbi. Maitsesta musta pipra ja soolaga, kui tarvis, siis ka suhkruga. Serveeri jahedalt, koos valge veini või šampanjaga!

Kommentaarid

Liina ütles …
ohhhh... ma olin laupäeval kammkarbicevichest sentimeetri kaugusel. noh et oleks äärepealt tegema hakanud, aga ei saanud siiski toorainet. sul seal ikka mereandidega puhas rõõm ju, kuidas sa koju jõudes siinse eluga küll ära harjud... :-(
Juc ütles …
Liina, tõepoolest, mereannitaevas olen! Eriti toredaks teeb selle taeva tõsiasi, et kilo kammkarpe maksab ca 60 eek! Krevettidest rääkimata. Ma just seda cevichet tehes seletasin siin Henrile, et siin maksab suur punt hommikul korjatud koriandrit, münti vms ainult 1 eek. Ja kättesaadav on see siinsamas nurgapeal, ainult 2 minutit motikaga. Hmm... Eestis maksab vist 30 eek ja selleks peab suurde kaubanduskeskusesse ronima! See saab raske olema. Õnneks saabub suvi ja ma saan oma peenra teenuseid kasutada :)
Anonüümne ütles …
Tundub, et ma võtan nüüd tööle minnes oma mango kaasa, mida ma olen kodus 3 päeva järelküpsetanud ja kuna meil on täna nii kammkarpi kui krevetti, siis on tänane õhtusöök teada !
Piret ütles …
Kadetaks teeb:), no aga ma ei raatsi ka jätta tegematta. Hetkel ei jää muud üle, kui sammud seada põlatud kaubanduskeskusesse:)
Juc ütles …
Oi, Kristel, milline au! Ja sa kasutad lausa oma ainukese mango ära :). Loodan, et maitseb!
Piret, loodan, et su käik põlatud kaubanduskeskusesse on vähemalt viljakas. Kõige rohkem ajab marru minu meelest kui sõidad pool linna läbi, kõnnid 15 minutit parklast poodi ja siis ei olegi kõike, mida tarvis :)
Anonüümne ütles …
Seejuures magusaim osa sellest on, et seda sööme ise- klientidele ei anna :)
Juc ütles …
Väga hea mõte, Kristel! :)
Liina ütles …
nonii, tegime eile õhtul ära. no ütleme nii, et ma sain selgelt aru, kui palju annab juurde hommikune turulkäik, et tuua värskeid kammkarpe ja küpset mangot :-)
aga oli hää muidugi.
Juc ütles …
Liina, kahju küll, aga see on vist üks Eestis elamise võlusid :)
Liina ütles …
võlu on selle kohta muidugi väga lahkelt öeldud :-)
eks tuleb siis edasi verivorsticarpacciot teha :-P
Juc ütles …
Liina, eks see võlu oligi väikse sarkasmiga öeldud. Aga ei saa kurta, meil on palju head kraami, mida mujal ei ole. Verivorsticarpaccio on päris hea nali... ja neid sul jagub, täna hommikul just lahutasin oma meelt su kulinaarselt kaldu päevaraamatut lugedes!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco