Kefta lihapallid tzatziki kastmega
Mulle meeldib viimasel ajal teha igal õhtul toite uuest maailma otsast. See toob ellu nii kaudses kui otseses mõttes vürtsi juurde. Igal nädalal leiab tee meie toidulauale paar Tai rooga (enamasti küll Tom Yum, millest meie pere vist suisa sõltuvuses on), aegajalt midagi Indiast, siis midagi kodumaist, siis jälle siitsamast lähedalt Prantsusmaalt, üleeile oli Mehhiko kord... ja nüüd siis Lähis-Ida ja Kreeka. Lähis-Ida köögist võtsin vürtsikate lihapallide Kefte idee ja Kreekast sinna juurde kurgi-jogurtikastme Tzatziki. Kõrvale soojendasin pitaleibasid. Kes neid ise tahab teha, siis üks hea lahendus on siin Mari-Liisi blogis. Vürtsikad lihapallid sobivad jahutava tzatzikiga lihtsalt suurepäraselt. Viimasel ajal on mulle vürtsköömne maitse metsikult meeldima hakanud, nii et sedasorti roogasid võib lähiajal veelgi oodata :).
Kefta jaoks läheb vaja:
500 gr loomahakkliha
1 sibul (peeneks hakitud)
3 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
3 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
1 tl vürtsköömet (jahvatatud)
2 spl värsket paterselli
1 spl värsket koriandrit
1 tl paprikapulbrit
näpuotsaga tšillihelbeid
2 muna (traditsiooniliselt kefta sisse muna ei käi, aga mulle meeldib, kui lihapall ilusti koos püsib :), kes tahab, võib selle ära jätta ja lisada nt 1 spl oliiviõli
soola ja musta pipart
Sega kõik kokku ühtlaseks lihapallitaignaks. Veereta käte vahel väiksed pallid ja prae pannil (või ahjus) pruuniks.
Tzatziki jaoks läheb vaja:
1 pikk kurk
300 gr Kreeka maitsestamata jogurtit
3 küünt küüslauku
1 spl värsket hakitud münti
1 spl sidrunimahla
soola ja musta pipart
Poolita kurk pikkupidi ja koogi välja kurgi sisu. Pane see sõelale nõrguma, raputa peale 1/2 tl soola ja jäta seisma ca 10 minutiks. Haki küüslauk ja münt, sega kokku jogurtiga. Lisa sidrunimahl.
Kui kurk on piisavalt kaua nõrgunud, loputa külma veel all läbi. Pigista kurgist nii palju vett välja, kui võimalik ja sega jogurtisse. Maitsesta soola ja pipraga. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis.
Kommentaarid