Tartiflette, see päris, Reblochoniga

Ühel ilusal päeval, lõunapausi ajal, võtsin tööl lõunaks vegetaarsena välja kuulutatud roa, mis pealtnäha oli lihtsalt juustuga kartulivorm. Niikui ma ta ära proovisin, hakkasin vormi seest otsima puravikke, mille maitset nii mõnusalt kreemises roas tunda oli. Ja siis sain alles aru, et puravikke pole, seenemaitse tuleb otse ohtrast juustukattest. Kahtlustasin, et tegu on kuulsa Reblochoniga.

Ühel teisel ilusal päeval kodumaistes blogiavarustes uidates, sattusin Meriti blogi heatoit.com peale. Viimane postitus rääkis omamoodi tartiflette´st, kus oli kasutatud kana, spinatit ja Eestimaise juustuvaliku kehvuse tõttu Reblochoni asemel Bried või midagi muud kättesaadavamat (vähemalt selline tunne mulle lugu lugedes jäi). Peale seda hakkas mul suu vett jooksma ja ma tormasin poodi Reblochoni ja suitsupeekoni järele.

Infoks niipalju, et Reblochon on Prantsuse juust, mis on pärit Alpidest, Savoi piirkonnast. Juustu valmistatakse lehmapiimast. Kasutatakse päeva teise lüpsi piima. Juustukera läbimõõt on umbes 14cm ja paksus 3-4 cm. Kera on ümbritsetud veidi kõvema koorega, seest on juust aga hästi pehme. Teda iseloomustab just seesama pähkline maitse, mis mul tookord lõunasöögist kummitama jäi.

Tulemus, valmis tartiflette, on midagi hooooooopis muud, kui mõni tavaline kartulivorm. Selles on nii palju maitseid, nii palju mahlakust, et on tõsine oht end lõhki süüa! :) Ja eriti tore, et tegu on äärmiselt lihtsalt valmistatava roaga. Vaja läheb:

500 gr kartuleid
200 gr suitsupeekonit
1 keskmise suurusega sibul
100 ml vahukoort
240 gr Reblochoni juustu (kui seda ei õnnestu saada, kasuta mahedamaitselist Bried või Camemberti, päris sama kindlasti ei tule, aga maitsev ilmtingimata, mõned allikad soovitavad asenduseks proovida ka Gruyere´i või Munsterit)

Koori ja viiluta kartulid. Haki sibul ja suitsupeekon väikesteks tükkideks. Prae kuival pannil peekonitükid veidi krõbedaks, tõsta peekon pannilt. Prae peekonist välja sulanud rasvas sibulatükid klaasjaks. Lao ahjuvormi kiht kartuliviile, maitsesta neid soola ja pipraga. Puista nad üle poolte peekonitükkide ja sibulatega. Viiluta juust ja lao pool selle kogusest vormi. Korda sama, alusta kartuliga, jätka ülejäänud peekoni, sibula ja juustuga. Vala peale vahukoor. Kata vorm fooliumiga. Küpseta 190 kraadises ahjus 30-40 minutit. Eemalda foolium ja küpseta veel vähemalt 20 minutit, kuni kartulid on pehmed (katsu aegajalt kahvliga, sest see, kui kiiresti kartulid pehmeks lähevad, sõltub väga palju kartulisordist). Serveeri kohe, joo kõrvale mõnusat jahedat Rieslingut! Mulle vähemalt meeldib nii!
***
Muus osas pole meil suurt midagi praegu kirjutada. Ausaltöeldes naudime lihtsalt, et meil on oma kodu, et mööbel on kohale tassitud ja kokku pandud ja võrratuid päikeselisi sügisilmasid. Loodus ümberringi on muutunud kollaseks, oranžiks ja punaseks. Eriti ilus on seda vaadelda sildadelt, mis ületavad sügavaid Luxembourgi orgusid. Võiks vist öelda, et üle mitme aasta on meie pere igapäevaellu saabunud mõningane rutiin ja te võibolla ei usu, aga see on vahelduseks uskumatult tore! Päris kodus me muidugi ka ei istu, tänagi käisime hommikul vanalinnas vanakraamilaadal ja toiduturul. Tulime koju ilusa vanaaegse Inglise portselanist koorekannuga, mille hind oli kõigest 1 euro!!! Ostsin selle lihtsalt, kuna ma ei olnud Peedule veel suutnud ilusat koorekannu ilusa hinnaga leida Eestist. Nüüd tulin koju ja asusin netist uurima. Täpselt sama kannu müüakse netis 28 USD-ga :), mitte et ma seda müüa tahaksin. Kannukese alla on kirjutatud "By appointment to her majesty the Queen, china potters, PARAGON, Fine bone china, made in England, Victoriana Rose". Väga uhke värk. Mõnikord veame sealt mõne ilusa supitirina koju, see on teine asi, mida ma Eestist pole veel meelepärast leidnud!

Toiduturg ajas mu iseenesestmõistetavalt kihevile - kõike oleks osta tahtnud ja palju. Värske ürdi mäed, erinevate salatite hunnikud, igas värvis ja kujus kõrvitsaid, värskelt valminud pähkleid ja kastaneid, juuste-vorste Saksamaalt, Prantsusmaalt, Itaaliast ja muidugi siitsamast, värskeid kammkarpe, kalasid, krevette ja rannakarpe, rääkimata kõikvõimalikest puu- ja köögiviljadest. Seekord õnnestus siiski mõistus kodus hoida ja mitte pankrotti minna :).
Ilusat sügist teile kõigile!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Jälle väga isuäratav roog. Uurisin juba kiiresti oma online poest järele, kas neil seal seda juustu ka müüakse ja hurraa, hurraaa - müüakse küll! Tuleb järgmise nädala menüüsse panna!
Nii tore, et saate vahelduseks rutiini nautida. Ja ilus päikseline sügis on ju lausa võrratu! Kujutasin nii hästi vaimusilmas ette, kui kaunid vaated teil seal avanevad. Mõnus! No ja see kann, mis sa ostsid! Udupeen leid! Palju õnne!

Hästi palju tervitusi teile kõigile! Varsti näemeee!!!
Eva-U
Anonüümne ütles …
Suur tänu retsepti eest!Proovin kindlasti. Aga teie koorekannu lugu on päris huvitav ja kõlab uhkelt.Kuna ma olen suur krimkade huvlilne, siis ära igaks juhuks nii täpset informatsiooni tulevikus anna. Oli lugu, kus notiti pool küla mingi pöidla suuruse kujukese pärast maha - pljugi, kes lugema juhtub... See oli nüüd rohkem huumorirubriiki kuuluv vahepala. Huvitavaid leide! Tervitused Kahupealt.
Juc ütles …
Eva, väga vahva, et juba järgmisel nädalal järele proovid. Anna siis kindlasti teada. Rutiin on tõepoolest vahel jumala omal kohal :). Vaateid saame varsti üheskoos nautida, juhuuuu!
Kahupea, proovi jah. Sul on vist parim siis mõnda Bried kasutada, ma kujutan ette. Koorekannuga oli tõesti ootamatult põnev lugu. Ma ostsin omaarust lihtsalt ilusa kannu. Sinu krimka-hoiatus on päris hea nali! :) Olen teinekord ettevaatlikum!
Tuuli ütles …
Selle toidu lihtsus ja samas usaldatavus (no kui vaadata koostisaineid ja tegevuskäiku ei jää vähimatki kahtlust, et see ON maitsev) vajab kindlasti järeleproovimist.
Sellised vanakraamiturud on minu unistus, seal võiks vist jäädagi hullama ja teistes riikides on hästi põnev just see, et saad aimu selle koha vanaemade lauakommetest. Hästi põnev. Palju vahvaid leide ka edaspidi!
Merit ütles …
Väga uhke värk, tahaksin samuti kangesti seda Reblochoniga varianti proovida, aga ehk pean hoolsamalt poode kammima:) Ma ei tea kuidas Reblochoniga, aga vedelamat sorti Camembert (nagu mul sattus) on ikka väga tülikas isegi külmalt tükeldada. Netis surfates sattusin ka sellise variand peale, kus küpsetamise lõpus lisati vormi peale suured paksud juustulõigud, mmm...:)
Juc ütles …
Tuuli, proovi jah, aga kas Tallinnast saab kuskilt reblochoni? Stockmannis võiks isegi olla äkki? Ja vanakraamiturgude osas olen jumala nõus, täielik unistus! :)
Merit, aitähh inspiratsiooni eest. Reblochini, vähemalt seda, mis mul oli, oli küll õnneks lihtne lõigata. Paksude juustuviilude peale ma isegi mõtleks, aga see roog on isegi täpselt südametunnistuse piiri peal oma rammususelt (või siis veidi üle :)), nii et ma vist jätkan ilma paksude viiludeta :):)
Anonüümne ütles …
Ägisen selle tartiflette käes. Kuna jutt oli juustust, mis hästi lõigata ei anna, siis otsustasin ära kasutada suitsujuustu, mis juba kaua külmkapis ideed ootas.No vägev sai küll! Ma arvan, et mõni mahedam juust oleks ehk kergema tunde jätnud,aga toit sai väga maitsev ja kindlasti eestipärane. Söömisega pingutasin muidugi üle(nii hea oli) ja praegu on tunne, et sellel aastal rohkem süüa ei tahagi. Mõtle, milline kokkuhoid!Tervitades Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, siis läks küll hästi, kui enam sel aastal süüa poleks vaja :). Aga ma ütlesin ka, et on oht üleliia süüa. Arva ära, kust ma seda teadsin??? Ikka oma kogemustest :). Tore, et meeldis, igatahes. Kui meile külla tulete, teeme reblochoniga ka!
Eva ja CO ütles …
Jeerum, kui hea see oli! Mul oli õnne saada ka Reblochoni juustu, mis annab sellele toidule tõesti mõnusalt seenese maitse. Mmmmmm :) Mul kulus aga kõva 1h 10 minutit, et kartul pehmeks läheks ja koguseid tuleb järgmine kord kindlasti suurendada, sest kolme peale jäi sellest väheks (Robi keeldus maitsmast, sellepärast sõime seda kolmekesi). Kõht muidugi tühjaks ei jäänud, aga üleliiga ka süüa ei saanud :)Ja valge vein sobis sinna kõrvale nagu valatult!
Ma arvan, et kui meil järgmine kord külalised tulevad, siis pakun neile just seda sööki - hea lihtne teha ja maitseb oivaliselt!

Päikest,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore,e t teile ka nii maitses. Ma ka mõtlen, et jube hea lihtne roog külalistele pakkuda. Kavatsengi homme õhtuks seda neile rumeenlastele teha, reblochon juba ostetud. Ma oleks pidanud muidugi kirjutama, et äkki kolmele jääb väheks... aga ei tulnud pähe. Tervitused teile!
Anonüümne ütles …
Tead, suu hakkas vett jooksma..
F. on mulle kogu aeg lubanud, et ta teeb mulle Tartiflette´i, sest see pidavat ta firmaroog olema.. siiamaani ootan.. kutsun siis teid ka, kui ta ükskord teeb ;) vaatab, kas üks Savoylane teeb sama hästi kui sina ;)..
Kristina
Juc ütles …
Kristina, see oleks küll vahva, kui saaks kohe päris savoylase tartiflette´i proovida. Tuleme hea meelega! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco