Pikalt ahjus peesitanud põrsakülg

Kuidagi jahe on! Sügisene päike on küll ilus, aga sooja ta enam suurt ei anna. Minu keha on seda ka märganud ja ei taha enam kuidagi pelga salatinäksimisega rahule jääda. On aeg minna üle tummisematele roogadele ja unustada mõneks ajaks jahutatud rosé´d - käes on soojendavate punaveinide aeg. Et hooaeg pidulikult avada ja oma kallile sealihasõbrast abikaasale rõõmu valmistada, sai ühel jahedal pühapäeval ahju pistetud põrsakülg. Lasin tal seal paraja kuumuse käes kohe mitu tundi koos erinevate juurviljadega ja salveilehtedega küpseda. Tulemuseks krõbe kamar ja pehmemast pehmem liha. Kõrvale sobis suurepäraselt ka üks pudel burgunlast!


DSC_0214 copy

Vaja läheb:
1,5 kg sea- või põrsakülge (ingl k belly of pork, pr k poitrine de porc(ine))
1 spl oliiviõli
4 sibulat (kooritud ja sektoriteks lõigatud)
6 porgandit (kooritud ja tükkideks lõigatud)
4 väiksemat peeti (kooritud ja sektoriteks lõigatud)
6 kartulit (kooritud ja sektoriteks lõigatud)
6 värsket salveilehte (tükkideks rebitud)
soola ja pipart

Kuumuta ahi 170 kraadini. Lõika seanahale hästi kerged ruudukujulised sisselõiked. Kuivata kamar köögipaberiga. Määri ahjuvorm õliga kokku. Pane juurviljad ja salveilehed vormi. Puista peale heldelt soola ja maitseks musta pipart. Tõsta köögiviljadele põrsakõht, nahapool üleval. Kõpseta 1 tund.
Keera kuumus madalamaks, 150 kraadi peale, ja küpseta aga edasi - seakülge umbes 4-4,5 h, põrsale piisab 3-3,5 tunnist. Tuba saab selleks ajaks juba mõnusalt soojaks, selles võid kindel olla. Küpsetamise lõpus keera kuumus 180-190 kraadi peale, et anda naha krõbedusele veel viimane vunk. Jälgi mängu, aga see peaks aega võtma 15-30 minutit. Tõsta praad ahjust välja ja kata fooliumiga. Lase veel umbes 10 minutit enne serveerimist niimoodi järelküpseta.
Idee: Food and Travel (juuli 2011)


DSC_0217

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
See ju juba peaaegu jõulupraad :) Kas sa põrsast vahepeal kastma ka pead ja kas sa küpsetasid seda kaane all või niisama? Mis sa arvad, kui ma salvei ära jätan, kas siis on väga suur kaotus? See on selline koleda ilma söök, kui ei tahagi muud teha, kui kodus teki all olla ja raamatut lugeda. Võtan selle ühel sombusel päeval plaani :)

Matsuvad musid,
Eva-U
Mari-Liis ütles …
Rohkem isuäratavat postitust minu jaoks on raskem teha. Kõik see, mis sesimesel fotol näha, ajab lihtsalt hulluks. Mis muud kui põrsajahile:)
Juc ütles …
Eva, tõesti peaaegu jõulupraad. Sobiks jõululauale vähemalt küll. Kastma ei pea ja kaane all ka ei küpse. Temperatuur on nii madal ja kamar nii rasvane, et praad tegeleb ise endaga :). Mina arvan, et kui sulle salvei ei meeldi, siis on selle ärajätmine ikka võit :), pane näiteks tüümianioksad asemele. Ja sombuseks ilmaks sobib minu meelest ka nagu rusikas silmaauku!
Mari-Liis, rõõm kuulda, et oma postitusega heas mõttes hulluks ajada Sind suutsin. Selline põrsakõht oli tõeliselt hea üllatus isegi mulle, kes ma ei ole just maailma suurim lihasõber. Kas Eestist saab kuskilt poest või turult põrsakõhtu osta?
Mari-Liis ütles …
Mina panustan turule.
Merit ütles …
Ma olen Sadama Turult ja Nõmme turult ostnud, hea kindel valik. Sealiha (eriti see peki ja kamaraga) on absoluutne lemmik aegade algusest, ükski veis ega lammas ei paku paraku sellist naudingut. Põline Eesti naine ühesõnaga:)

PS: see pilt räägib isegi rohkem kui 2000 sõna!
Juc ütles …
Siis on teil seal selle seakõhuga päris head lood kohe. Ma pean Sinuga, Merit, üldiselt nõustuma - sealiha teeb enamasti ikka veisele ja lambale silmad ette. Kuigi... teatavad veiselihad Brasiilias ja Jaapanis on ikkagi hoopis teisest klassist. Aitäh ka pilti kiitmast :)
Anonüümne ütles …
Kui ma viimati turul käisin, siis jäi selline seakülg mullegi silma. Aasta-aeg vist selline, et tahaks midagi kaua ahjus küpsetada. Peet on minu jaoks üllatav, aga proovin ära.
Tervitused Kahupealt
Frieda ütles …
See paneb küll suu vett jooksma. Mul ei ole veel üldse punase veini järele igatsust tekkinud (ilmselge soovimatus leppida suve lõppemisega :p), aga selline põrsakülg+punane vein panevad mõtlema, et ega see sügis ka nii hull pole :)
Juc ütles …
Kahupea, ma tahaks ka kohe ahju huugama panna, kui õhk kargeks muutub. Proovi ära jah, mulle see peet väga meeldis seal niimoodi pikalt küpsenuna ja ilusa värvi andis ka!
Frieda, ega ma muidugi parema meelega klammerduksin jaheda kerge veini, päikse, sooja ja suve külge. Aga samas on selline pilt vaimusilmas, millesse kuuluvad seapraad, punane vein, kaminas praksuv tuli ja akna taga õhtuhämaruses langev vihm ka päris talutav :). Võibolla isegi päris meeldiv, kui seda pool aastat päris kogema ei peaks!
Anonüümne ütles …
Kas küpsetama peab 1 tund + 4-4,5 tundi + 15-30 minutit? Et siis kokku kuni 6 tundi? Või käib see alguse ja lõpu küpsetamine nende 4-4,5 tunni sisse?

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga