Tassikese Marju ploomikook Kreeka pähklite ja rummiga

Meil siin on ploomiaeg juba ühele poole saamas, aga nagu ma aru saan, siis teil seal Eestis on hooaeg veel hoos. Mõne aja eest, kui meil siinsed kohalikud tumesinised ploomid ehk quetschid ohtralt ja soodsalt poe- ning turulettidel esindatud veel olid, jäi silm pidama Tassikese Marju imeilusal ploomikoogil. Ploomid olid kodus olemas, järgmisel päeval külalised saabumas ja retsept võluvalt lihtne, nii ta siis saigi kohe samal päeval ette võetud. Olen alati arvamusel, et häid asju peab jagama korduvalt ja nii ma selle kaunitari siia oma blogisse üles riputangi. Marjule suur aitäh retsepti eest! Ilusat värvilist sügist teile!

DSC_0192


Vaja läheb:
250 gr lehttainast
u 1 kg ploome
2 peotäit Kreeka pähkleid
2 sl rummi
100 gr pruuni suhkrut
1 kergelt lahtiklopitud muna
1 sl pruuni suhkrut
2 sl jagu külma võid, kuubikuteks lõigatud

Soovi korral serveerimiseks vaniljejäätist, aga ilma on ka võrratu!

Eelkuumuta ahi 200 kraanini. Poolita ploomid, eemalda kivi ja lõika veelkord pooleks. Pane ploomid pruuni suhkru, väiksemaks tükeldatud Kreeka pähklite ja rummiga kaussi seisma. Sega aeg-ajalt.
Rulli lehttainas küpsetuspaberi peal enam-vähem ümmarguseks, peaaegu ahjuplaadi suuruseks. Laota ploomid selle keskele ja voldi/keera tainaservad nii kokku, et täidis ja mahl välja ei jookseks.
Enne ahju panemist pintselda tainaääred munaga, puista tervele koogile peale pruuni suhkrut ja laota võitükid ploomidele. Küpseta 200-kraadises ahjus40-45 min või kuni koogi ääred on kuldpruunid ja täidis mullitab. Võta ahjust ja jäta umbes 15 minutiks enne serveerimist jahtuma.


DSC_0170 DSC_0163

Kommentaarid

Marju ütles …
Väga tore, Juc, et maitses! Mulle meeldivad ka nii väga need lihtsad asjad! Ja väike täpsustus, et algne koogi idee pärit nunnust magustoiduraamatust "Kuldne magustoiduraamat" ;)
Juc ütles …
Aitäh, Marju, veelkord jagamast. Ma nägin küll, et idee oli sellest raamatust, aga otsustasin piirduda viitamisel inspiratsiooni viimase lüliga :).
Eva ja CO ütles …
Jutakene, see kook tuli välja imehea! Limpsin veel praegugi huuli :) Jäätis sobiks sinna kõrvale ka kindlasti hästi (mul ei olnud jäätist), sest kook on parajalt hapukas. Ploome oli mul ettenähtust poole vähem, sest mu koogivorm on üsna väike ja kõik ei mahtunud ikkagi vormi, nii et sain seda mõnusat ploomi-rummi-suhkru-pähkli segu veel niisama ka limpsida. See ise oli juba superhea (ja ajas pähe väikse sumina, millest võib olla tingitud ka mu lobapidamatust seda kommentaari kirjutades :)! No ja siis ma ei saa veel mainimata jätta, et pähklid seal koogi sees on lihtsalt võrratud!
Kõige lõpuks tahan veel öeda, et mulle meeldis väga see nipp, et tainast rullida küpsetuspaberil. Nii oli paju lihtsam seda koogivormi pärast sättida. Mul on muidu sellega alati igavene jama.
Ühesõnaga - suur aitäh hea retsepti eest :)

Kallistan,
Eva-U
Juc ütles …
Evake, nii tore, et nii maitses ja aitäh nii meeleoluka kommentaari eest. Soojendas mind kohe peale bussipeatuses ärakülmumist :). Mulle ka meeldisid need pähklid selles koogis eriti hästi, meil vist üks maitse. Aga hea nipi ja hea retsepti eest tuleb seekord hoopis Marjut tänada :). Kallistan vastu!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga