Peame karnevaali ja sööme pkhaali!

Tegelikult sööme muidugi Gruusia pkhali´t, aga niimoodi läks pealkiri (samuti valesti kirjutatud) sõnaga "karnevaali" paremini riimi! Nii et vabandused sellise emakeele soperdamise eest, eriti veel vahetult enne vabariigi aastapäeva!

DSC_0209

Et siis, nagu juba mainitud, on meil taaskord käes karnevali aeg! Sel nädalal toimuvad karnevalipeod ja kõik lapsed saabuvad kooli kõikmõeldavates kostüümides. Minul sel aastal vedas, sest meie Mann otsustas olla baleriin! Kleit oli juba varem olemas (imekombel läheb ümbermaailmareisi asjal Hong Kongi tänavaturult ostetud roosa baleriinikleit endiselt selga ja on vaatamata ohtrale ekspluatatsioonile ka täiesti viisakas olukorras), H&M-st sai ostetud ilusad heleroosad ballerina-kingad (mida saab ju terve kevad-suve niisama kasutada) ja juurde tuli osta vaid paar meetrit roosat siidipaela, et ümber säärte kingapaelad tekitada. Krunn pähe ja baleriin oligi valmis!

karneval 2012

Tegelikult on traditsiooniline karnevalitoit siin hoopis beignets ehk maakeeli pontšikud (vaat sellised). Neid sõlme keeratud saiakesi müüakse siin igas poes juba paar nädalat ja seega ei viitsinud ma neid ise meisterdama hakata. Mul on kohe selline kiiks, et kui parajasti mingi pidustus käib ja kõik kohad vastavaid küpsetisi täis on, siis saan juba vaatamisest ülekülluse ja ise sama valmistada ei soovi! Sellepärast saab meie peres ka vastlapäeval pigem tuuletaskuid, kui vastlakukleid! Kui tavaliselt peavad karnevalide, halloweenide, jõulude jms puhul lapsevanemad lapse klassis toimuva peo jaoks igaüks midagi maitsvat lauale tooma, siis seekord korraldasid õpetajad hoopis pannkoogipeo, mille raames lapsed õpetajate abiga ise taigna kokku segasid, igaüks ise pannkoogi küpsetas ja mille lõpetuseks kõik pannkoogid erinevate lisanditega nahka pisteti! Väga vahva ettevõtmine, ma leian. Mann õpetas mind eile üsna üksikasjalikult, kuidas neid pannkooke ikka tegema peaks. Ja ma pean tunnistama, et ma ei ole suurem asi pannkoogimeister küll! Ega ma sellepärast ei põe tegelikult, olen endale selle asja niimoodi selgeks mõelnud, et pannkooke teevad vanaemad ja siis, kui ma ükskord vanaema olen, õpin maailma parimaid pannkooke tegema! :)


DSC_0033 DSC_0173

Pika ringiga jõuame nüüd äkki ka selle Gruusia pkhali juurde. Pean ütlema, et iga kord, kui ma selle roa nime välja pean hääldama ja P-K-H kõrvuti kuuldavale tooma, mõtlen, kui tore see on, et ma gruusia keelt ei pea õppima! Prantsuse keel on juba niigi suur väljakutse. Õnneks pole maitsvate Gruusia toitude valmistamiseks vaja gruusia keelt endale selgeks teha! Leidsin selle retsepti oma väga hästi ära unustatud vana lemmiku toidu- ja reisiblogi Traveler´s lunchbox vanu postitusi sirvides. Gruusia köök on mind juba ammu paelunud ja juba ainuüksi sealsete toitude pärast tahaksin oma pikka reiside nimekirja kunagi ka Gruusia lisada!

See pkhali on üks põnev roog. Esiteks ostad poest suure kilekotitäie värsket spinatit ja peale mõningast töötlemist hoiad selle asemel käes pisikest vaevu ühe rusika suurust tumerohelist spinatipalli. Segad aga kõik ained kokku ja vaatad, et see pudrutaoline ollus küll pildistamiseks ei kõlba. Maitsed ja mõtled, et midagi pidi retseptis küll valesti olema, sest peale kange küüslaugu pole ühtegi muud maitset tunda. Aga retseptis on üks "aga"! Nimelt tuleb see roheline puder panna pikaks ajaks külmkappi seisma, no ikka kohe terveks ööks või veel kauemakski, kui kannatust on! Ja siis, nagu võluväel, taandub kange küüslauk ja laseb enda kõrvale püünele teised - Kreeka pähkli, lambaläätse, estragoni ja koriandri. Silud aga saadud pasta vaagnale, puistad peale tumepunaseid granaatõunaseemneid ja imede-ime - toit näeb veel lisaks kaunis välja ka! Süüa võib pkhalit värskel saial, salatina või dipikastmena (siis peaks selle aga pisut vedelama tegema, kui minul siin välja pakutud on). Gruusias pakutakse selle kõrvale tihtipeale ka roosat pkhalit, kus spinat on peedi vastu välja vahetatud. Usun, et mõlemad maitsevad ühtmoodi hästi!


DSC_0197 DSC_0212

Vaja läheb:
700 g värsket spinatit
100 g kreeka pähkleid
4 küüslauguküünt
1/4 tl purustatud koriandriseemneid
1/4 tl purustatud lambaläätse
suts tšillit
1,5 spl valge veini äädikat
1 väike peeneks hakitud sibul
3 spl hakitud koriandrit (lehti)
1,5 spl hakitud värsket estragoni
soola
serveerimiseks granaatõuna seemeneid


DSC_0199

Tee nii:
Aja suur pott soolaga maitsestatud vett keema ja keeda spinateid selles umbes 1 minut. Kurna ja lase sõelal jahtuda. Pane spinat puhta köögirätiku sisse ja vääna nii palju vett välja, kui vähegi suudad. Nüüd ongi suur spinatikogus väikseks palliks muutunud. Haki spinat nii peenikeseks, kui saad, aga ära püreesta. Pane spinat kõrvale!
Purusta saumikseri või köögikombainiga ühtlaseks seguks Kreeka pähklid, küüslauk, koriandriseemned, lambalääts, tšilli ja äädikas, millele lisa 3-4 spl sooja vett. Tulemus peaks olema umbes paksema majoneesi kontsistentsiga, vajadusel lisa veel mõned supilusikatäied sooja vett.
Sega saadud Kreeka pähkli kreem kokku hakitud spinatiga. Lisa peeneks hakitud sibul, estragon ning koriandri lehed. Maitsesta soolaga. Pane pkhali kaussi ja kata toidukilega. Pane kauss vähemalt 8 tunniks külmkappi.
Enne serveerimist maitsesta oma pkhali vajadusel veel soola ja veiniäädikaga üle. Serveerimiseks pane pkhali vaagnale, silu spaatliga, puista üle granaatõunaseemnetega. Serveeri värske saiaga!


DSC_0208

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Juc, sinu toidupildid lähevad aina kaunimaks ja lausa meelitavad roogasid katsetama :) Superilus on see rohelise-punase kombinatsioon!
Leiva peale panemiseks mõeldud soovitustest pole kunagi küll (meenus, et ma pole enam ammu mustade oliivide tapenadet teinud). Mind ajasid segadusse ainult lambaläätsed? Kuidas neid inglise keeles võiks nimetaada? Sõnaraamatust ma abi ei saanud :(
No ja baleriini-Mann on ju täpselt nagu päris! Isegi poos on nagu proffil :) Imeilus!

Head karnevaaali!
Eva-U
Juc ütles …
Oh ma tänan, Evake! Minu meelest on ka nii, et leivakatetest pole iial küll. Tapenade on ka plaanis lähiajal ette võtta, sest mul on üks kalaplaan sellega :). Lambalääts on inglise keeles fenugreek! Ma usun, et Su Aasia poes kindlasti on olemas. Mannile ütlesin Su sõnad edasi, ta oli väga meelitatud, muheles ja ütles: "aitäh, ma ütleks!". Ilusat nädalavahetust!
Piret ütles …
Oh, superilus ja nii ahvatlev, et mine või kohe spinatit ostma. Ja Mann on nii suureks preiliks sirgunud, kaunis ja graatsiline.
Juc ütles …
Suur aitäh, Piret! Sinult, kui suurepäraselt fotograafilt, on eriti tore sellist kiitust saada! Mann on tõesti suur jah, ise ka ei suuda uskuda :).
Anonüümne ütles …
Jälle väga ilus postitus. Muidugi Mannike annab kõvasti sära juurde.Ta oskab nii hästi poseerida, nagu oleks eluaeg tantsinud. Sa oled väga nutikad kingad meisterdanud.
Aga mis toitu puutub, siis on tõesti kaunis roog.Kevadel võiks isegi plaani võtta.
Kahupea tervitused
Juc ütles …
Aitäh, Kahupea! Hakkangi siis Manni pilte postitustele lisama, saavad palju säravamad :). Lugesin Su kiidusõnad Mannile ette, ta oli väga rõõmus! Seda rooga on jah mõttekas teha siis, kui endal spinat vohab, päris palju läheb seda vaja ikka. Tervitame vastu!
Tuuli ütles …
Hästi põnev roog (just see, et vajab veel laagerdumist, enne kui õiges maitsed välja annab) ja väga kaunid pildid. Puhas nauding on neid pilte vaadata ja väga intrigeeriv on see spinatine roog kindla peale. Spinatihooajaks järjehoidja vahele pistetud :)
Juc ütles …
Tuuli, see on tõesti põnev, et niimoodi laagerdudes maitse täiesti muutub. Ma ausalt öeldes olin pisut skeptiline selles osas, et kas see tugev küüslaugumaitse ikka taganeb. Aga näed siis! Eks ta muidugi üks küüslaugune roog on ikka, aga laagerdudes tulevad teised maitsed ka välja. Pildikiituse eest kraaps Sulle! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga