Väiksed šokolaadi-pavlovad veriapelsini ja tilga Cointreau´ga

Nende veidi teistmoodi mini-pavlovadega soovin ma teile sel aastal Head sõbrapäeva!Šokolaad on sel päeval niikuinii omal kohal! Aga mulle tundub, et seest punane apelsin ja väike tilk kangemat teevad selle küpsetise veelgi erilisemaks ning oma kõige kallimale pakkumiseks sobilikumaks!
Ja kel Valentinipäevaks juba muud plaanid, siis lisaks sobivad need väiksed pavlovad ka vasltakukleid asendama. Välja näevad ju nagu ühed pidulikud kuklid vahukooremütsiga :)


šokolaadi pavlova veriapelsiniga

Vaja läheb:
75 g hakitud tumedat šokolaadi + veidi lisaks kaunistamiseks
2 toasooja munavalget
100 g suhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti
0,5 tl valge veini äädikat
0,5 tl maisitärklist

200 ml vahukoort
75 g suhkrut
2 (veri)apelsini
veidi Cointreau´d või mõnda kangemat apelsinilikööri


DSC_0136

Tee nii:
Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata suur ahjupann küpsetuspaberiga. Sulata šokolaad kuumaveevannil, tõsta kõrvale ja lase pisut jahtuda.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Lisa suhkur kolmes osas, iga kord enne järgmise osa lisamist vahusta eelmine osa korralikult vahu sisse. Kui oled vahustanud niikaua, et tekib tugev läikiv vaht, mis ei kuku kausist välja ka kaussi tagurpidi pöörates, lisa vanilliekstrakt, maisitärklis ja veiniäädikas. Sega ettevaatlikult suure lusikaga, kuni kõik on ühtlaseks kokku segunenud.
Nirista kaussi suur lusikatäis sulanud ja üksjagu jahtunud šokolaadi, aga ära sega. Tõsta kahe supilusika abil ahjuplaadile munavalgevahu-šokolaadi "pall". Jätka samamoodi - lusikatäis šokolaadi vahule ja kahe lusikaga pall plaadile, kuni kogu vaht on kasutatud. Sellest kogusest peaks tulema 6-8 väikest pavlovat, olenevalt suurusest. Vormi ettevaatlikult pavlovasid nii, et nende keskele jääks väike lohk (sinna läheb vahukoor ja muu hea kraam).
Pista ahjuplaat ahju ja keera kuumus kohe 110 kraadi peale. Lase pavlovadel ahjus rahulikult küpseda oma 30-35 minutit, siis keera kuumus maha ja lase neil veel 10 minutit ahjus olla. Tõsta pavlovad panniga koos välja ja lase täielikult jahtuda, sest šokolaad peab enne uuesti tahkeks muutuma, kui neid puutud!
Vahusta vahukoor suhkruga korralikult vahule (jälgi mängu, et Sa üleliia ei vahusta, muidu läheb koor tükki).
Lõika terava noaga kooritud (veri)apelsinidest hästi õhukesed viilud.
Kui pavlovad on jahtunud, tõsta igaühele neist vahukoort, kaunista apelsiniviiludega, tilguta peale mõned tilgad Cointreau´d või apelsinilikööri ning riivi peale šokolaadi!
Magusat sõbrapäeva!


DSC_0127 DSC_0099

Kommentaarid

mercredi ütles …
Väga ahvatlev ja ülimalt kaunis!
Sulle ka ilusat sõbrapäeva!
Juc ütles …
Aitäh, Mercredi!
Juc ütles …
Aitäh Sulle, Merilin!
Eva P. ütles …
Mulle väga meeldib see idee pavlovates sel kujul šokolaadi kasutada. Näeb palju efektsem välja kui tavaline kakaoga tehtud šokolaadipavlova ja usun, et ka maitses mängib kaasa!
Juc ütles …
Eva P, suur aitäh! Minu meelest ka palju põnevam, kui mitte muidu, siis vähemalt seetõttu, et see on veidi teistmoodi! Nägin sellise väljanägemisega beseesid millalgi Food and Traveli veergudel ja sellest tuli idee! Ja apelsin ning šokolaad on minu meelest üks järjekordne hea paar! :)
Dagris ütles …
Mmmm, nii isuäratavad šokolaadiviirulised pavlovad, nendest mahlastest apelsinidest rääkimata ;)
Juc ütles …
Aitäh, Dagris! NIi naljakas tõesti, et punased apelsinid tunduvad kuidagi eriti isuäratavad, kuigi maitsel ju vahet pole, vähemalt mina maitsevahest aru ei saa!
Tuuli ütles …
Üliahvatlev. Mõnus idee ja kaunis teostus. Tundub, et seda naudiks isegi minusugune magusaga mitte kõige soojemates suhetes olev kodanik :)
Juc ütles …
Aitäh, Tuuli! Ma pean ütlema, et ega ma ise ka suur maiasmokk pole, aga see kook, mõru šokolaadi, hapukate apelsinide ja väikse kärakaga, maitses küll hästi!
Marju ütles …
Ilus ja kindlasti ülimaitsev! Kose uues toiduimpeeriumis on šokolaadi panna cotta apelsinikompotiga juba legendiks saamas..Tume šokolaad ja apelsin on tõesti väga hea paar!
Juc ütles …
Oi, Marju, šokolaadi panna cotta apelsinikompotiga kõlab ju lausa jumalikult. Ma olen üldse panna cotta usku, mis dessertidesse puutub! Nii et panen kõrva taha! Aitäh! :)
Eva ja CO ütles …
Tulin, nägin, võitsin! Võin nii öelda küll, sest ma ei raisanud aega ja katsetasin need pavlovad kohe eile ära! Oi, kui head need said! Ja nii imeilusad! No natuke vähem ilusad, kui sinu omad pildil, aga ikkagi väga kaunid. Justkui mingi peene restorani maiuspala! Ja nii lihtne on neid teha! Super! Robert sõi kohe kaks tükki, mis tema puhul on selge märk millestki eriti heast. Ta pole muidu eriline koogisõber. Cointreau'd mul polnud, kasutasin selle asemel Vana-Tallinnat. Sobis imehästi! Robi tükkidele ma seda ei pannud. Ikkagi kange kraam. Robert oli veel maru nukker, et Agnes nüüd ei saagi neid süüa, sest ta on suusareisil. Lubasin siis, et ma teen neid teinekord veel ja et siis saab Agnes ka maitsta. Siis oli Robi rahul :)

Supersuurte tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Jeerum, kui käbe Sa, Eva, oled! Ja muidugi supertore, et kõigile meeldis! Eriti hea meel on mul aga selle üle, et sõber Robi koogid nii heaks kiitis, minu meelest on see üldse üks hea näitaja, kui lapsed toitu kiidavad, aga kui veel koogipõlgur 2 tükki sööb, siis võib selles retseptid küll juba üsna kindel olla :). Ütlemata armas, et Robi Axi pärast nii mures oli ;). Ja ma ise mõtlen, et mine tea, äkki vanakesega on isegi veel parem! Kunagi proovin ära! Supersuured tervitused vastu!
Anonüümne ütles …
Sinu poolt suurepärane postitus ja kui nüüd Eva ka veel reklaami tegi, siis läheb lähiajal katsetamiseks. Reklaam oli ülivõrdes.
Kahupea tervitused
Juc ütles …
Kahupea, Eva on siis mul nagu reklaamiahent lausa :). Aitäh ka kiidusõnade eest! Anna siis teada, kuidas teie perele meeldis, kui ära on proovitud! Tervitameeeee
Aet Trisberg ütles …
Juta, ma kohe pean jälle kiitma su pilte - need on nii ilusad ja toidud nii isuäratavad. Ma pole kunagi proovinud beseele šokolaadi lisada, aga see tundub päris hea idee olevat, kuna besee on minu jaoks muidu liialt magus, aga mõrušokolaad võiks seda tasakaalustada. Katsetamine jääb küll kusagile tulevikku, kui jälle muna süüa võin.
Juc ütles …
Aet, suur suur aitäh! Sinu kiidusõnad teevad mulle suurt rõõmu! Ja küll ma imetlen Sinu pühendumist ja kannatlikkust! Varsti-varsti, kui jälle kõik hea-parem Su menüüs tagasi on, premeeri end selliste mõrušokolaadi pavlovatega ja anna mullegi teada, kas šokolaad tegi besee Sinu jaoks meeldivamaks! Seniks aga päikest!
Anonüümne ütles …
Nii-nii.. kohe ei saa kommenteerimate jätta.
Esiteks, ei ole ma kunagi bešee-fänn olnud (liiga magus), teiseks ma lausa jälestan vahukoort aga kolmandaks nägin neid pilte ja tekkis SUUR isu need imepavlovad järele proovida. Tuleb igaks juhuks mainida, et ei ole kunagi varem pavlovaid teinud. Šokolaad ja alkohol on minu jaoks alati see imevalem, mille kaudu kõik toit saab heaks, nii et tegin katset päris kerge südamega :)
Tegin need pavlovad juba sõbrapäeval valmis - postitus oli veel värske - ja juhuslikult tulid meile õhtul ka ootamatud külalised ning kõik olid sillas! Soovitan soojalt, selline kerge ja ülimaitsev magustoit peale suurt rasket õhtusööki - vaevu hoidsin end tagasi, et mitte 2 tükki ära süüa.. Ja isegi sama head nägid välja nagu pildil! Hakkan neid kindlasti suht tihti tegema.. ;) tundub, et ma ei jälesta enam vahukoort - limpsisin kausigi puhtaks..
Kristina
Juc ütles …
No näed, kui tore, kohe mitu inimest beseepõlgusest päästetud :). Nii tore, et hästi maitses ja hästi välja tuli ja isegi külalistele mokkamööda oli! Aga pavlova on jah üks tore küpsetis - lihtne teha, saab põhja varem valmis teha, ilus ja üsna kerge süüa ka!
Kairi ütles …
Ainult ahmin õhku vaimustusest :) Imeilusad pildid, nagu kunstiteosed....! Ja k u i ahvatlevad muidugi.. ;)
Juc ütles …
Oi, suur suur aitäh, Prl Smilla!
Anonüümne ütles …
Tehtud, söödud, kiidetud!
Väga hea, uskumatult lihtne teha ja väljanägemine super. SUPER!
Kahupea
Juc ütles …
Küll Sa oled tubli, Kahupea! Ja nii tore, et maitses ja ilus ka veel oli. Sa ju ilu hindav inimene ise! :) Lihtsuse vastu pole meil vist kellelgi midagi, eksju! Tervitameeee!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga