Röstitud rabarberi syllabub

Kui juba ots lahti tehtud sai, siis ei saa seda rabarbrilainel seilamist ju mitte kuidagi lõpetada. Mul on raskekujuline rabarbrisõltuvus ja igal kevadel suudan ma nii palju rabarbriroogasid valmistada, et kui suve viimased üldse mitte nii mahlased varred saadaval on, siis ei tekitagi need enam minus mingeid tundeid. Mis ei tähenda, et mul igal talvel kahju poleks, et ma suvel nii usin polnud ja oma sügavkülma rabarberitükkidega ei täitnud! Mulle lihtsalt meeldib hetke nautida ja sel hetkel, kui turuletid suviselt lookas on, ei ole mul kombeks talvele mõelda. Üldse mitte üleliia täiskasvanulik käitumine, ma tean küll! Aga praegune hetk on tõeliselt ilus - akna all lõhnab suur lilla sirel ja vaasi sisse saab sealtsamast põõsa alt korjata meelespäid ja viimaseid maikellukesi! Kes siis ikka raatsiks sellise ilu juures talvele mõelda! Ainult ilm võiks soojem olla, kuigi tegelikult oleks patt nuriseda. Nii et ma ei nurise.
Rhubarb and cardamom syllabub 1
Syllabubi olen siin blogiveergudel ennegi "valmistanud" ja tookord talviselt mangodega. Võõrapärase nime taga peitub tegelikult üks täiesti lihtsalt valmiv magustoit. Valmistusviisi sai seekord pisut ka muudetud, aga põhiidee jäi samaks. Tegelikult tuleb väga maitsev syllabub ka, kui vahukoore asemel kasutada näiteks Kreeka jogurtit või nende kahe segu! Katsetamise asi. Aga mulle meeldisid väga need apelsinimahlas kardemoniga röstitud rabarberid, nii et jagan siis oma syllabubi kevadist edasiarendust ka teiega. 
Rhubarb and cardamom syllabub 3
Vaja läheb:
ca 500 g rabarberit
200 g suhkrut (PS! mina kasutasin eriti hapusid rabarbereid, suhkru kogust võib vastavalt maitsele ja vajadusele muuta)
1 apelsini mahl ja koor
4-6 kardemonikuprast välja võetud seemned
300 ml vahukoort
1 sidruni mahl ja koor
2 spl Grand Marnier´i, aga võib nt Vana Tallinnaga asendada
100 g suhkrut
soovi korral mõned peotäied purustatud beseesid 
Lilacs 2
Tee nii:
Pese rabarberid ja lõika tükkideks. Ilusa roosa tulemuse saamiseks jäta rabarbrivarred koorimata. Pane rabarberitükid ahjuvormi, puista üle 200 g suhkru, apelsinikoore ja -mahla ning kardemoniseemnetega. Sega läbi ja küpseta 190 kraadises ahjus 10-15 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Tõsta rabarberitükid ahjuvormist välja ja vala küpsetamisel tekkinud mahl potti. Keeda vedelik madalal kuumusel siirupiks. Lisa alkohol ning sidruni koor ja mahl. Lase jahtuda. Vahusta vahukoor 100 g suhkruga, nirista juurde alkoholiga segatud siirup (kui tundub, et vedelikku on liiga palju ja vahukoor liiga vedelaks läheb, ära kogu vedelikku lisa) ja vahusta veel korra kergelt läbi. Sega vahu sisse soovi korral purustatud beseed. Jaga röstitud rabarbrid portsjonvormide vahel ära (saad umbes 6-8 tk, olenevalt vormide suurusest) ja täida ülejäänud vorm vahukooreseguga. Tõsta umbes tunniks külmkappi ja serveeri!

Kommentaarid

Piret ütles …
Ehh, see röstitud rabarber kõlab eriti hästi! Apelsini ja rabarbri kooslus on vastupandamatu ja kreeka jogurtiga syllabub on väga hea mõte. Rabarbrisõltlane minagi:)
Juc ütles …
Piret, tõesti, sedamoodi kardemoni ja apelsiniga röstitud rabarber oli väga hea leid! Ma söön Kreeka jogurtit röstitud rabarberitega hommikusöögiks vahel, sobib ka väga hästi! Mõnusat rabarberihooaega!
H ütles …
Oi kui põnev, kindlasti proovin järgi! Mis purgikestesse sa magustoidu teinud oled? :) tahan ka :)
Juc ütles …
H, proovi jah, loodan, et maitseb hästi. Purgikesed on muide jogurtite topsid :). Mulle need klaasist hästi meeldivad, nende sees oli vist mingi Šveitsi paks jogurt, teised on vist selle Bonne Maman omad. Neid on äkki isegi Eestis müügil?
Anonüümne ütles …
Sain just eile moussega maha. Oli hea küll, aga hiiglama magus ja liiga palju sai ka.Nüüd tuleb tükk aega heeringat süüa, et magustoitu tahaks proovida.Aga syllabub tundub isegi lihtsam olevat - ei tule nii palju nõusid määrida.
Pildid on muidugi imelised!
Meie ühine sõber Ax ütles 6-aastasena huvitava mõtte:kõik räägivad talvel suvest, aga suvel talvest ei mõelda kunagi.
Toredat suveootust! Kahupea
Juc ütles …
Jaa, Kahupea, see mousse on tõesti üks tõeliste maiasmokkade dessert. Ega seda palju korraga süüa ei saagi vist :). Aitäh ka pilte kiitmast, kunstniku kiitus on ju veel eriti ilus! Ax on meil ikka filosoof juba sünnist saati :). Väga õige mõte!
Eva ja CO ütles …
Vot selle magustoidu teen ma küll ära. Tundub nii lihtne ja samas nii põnev. Kui sa rabarberid koorimata jätad, kas siis söömisel need kuidagi kiulised pole?
Fotod on jälle nii kaunid! Sirelite pilt lausa lõhnab!!!

Head emadepäeva!
Eva-U
Anonüümne ütles …
Ohisver, tegin praegu seda magustoitu, aga vahukoore-kreeka jogurti seguga.. see segu oli nii kohutavalt hea, et võttis lausa jalust nõrgaks :D Limpsisin kausi vääga puhtaks! Loodetavasti on kõik see kokku vähemalt sama hea! :) Samas teine kord teeksin figuuri huvides seda ainult kreeka jogurtiga, ei usu, et maitse eriti kannatab selle all. Tundub igal juhul super magustoit emadepäevaks - loodetavasti ema ka arvab nii, kui paari tunni pärast selle koos nahka pistame :D.
Kristina
Juc ütles …
Tee muidugi, Eva! Ongi väga lihtne, nii et tunne on õige :). Aga rabarber ei jää üldse kiuline, sest ilus punane nahk küpseb ahjus täiesti pehmeks. Aitäh ka pilte kiitmast! Head emadepäeva Sullegi!
Kristina, väga tore, et ka jogurti-vahukoore seguga väga hea oli. Hoian siis pöialt, et emme ka rahule jääks :). Head isu ja ilusat emadepäeva, tervita teda siis minu poolt ka!
Eva ja CO ütles …
Tehtud! Väga hea ja ilus sai! Röstisin rabarberid ja keetsin siirupi eelmisel päeval ja segasin ülejäänud asjad kokku järgmisel. Hästi maitsekas sai. Mulle meeldis, aga lapsed leidsid, et liiga sidrunine. Järgmine kord paneksin siis vist sidrunit poole vähem. Eks oleneb ju ka sidruni suurusest ja koore paksusest. Katsetamise asi :)

Tervitused ikka ka,
Eva-U
Juc ütles …
Väga tubli, Eva :). See on küll õige, et sidrunid on ikka väga erineva suurusega, peab vist hakkama sidrunikoort ja mahla arvestama supilusikatäites! Aitäh ära märkimast! Kahju muidugi, et lastele nüüd nii hästi peale ei läinud, aga tore jälle, et teile endile läks :). Järgmine kord siis vast läheb lastele ka, kui vähem sidrunit saab! Tervitame vastu!
Anonüümne ütles …
Proovisin seda sullabubi ja see oli ikka supper hea.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga