Mida süüa hommikuks? Jogurt+pähkel+mari+toorsuhkur

Pealkiri sai nüüd küll pikk ja lohisev, aga midagi välja ka ei raatsinud jätta. See paksust Kreeka jogurtist hommikusöök (või dessert, kuidas parajasti tuju on) on teinud läbi hooajalisi ja maitsemeelelisi muudatusi alates sellest ajast, kui see üks aastake või paar tagasi meie pere toidulauale jõudis. Ja sinna jõudis ta tänu ühele heale sõbrale, kes omakorda oli selle võtnud raamatust "Miks prantslannad ei lähe paksuks". No nagu öeldud, on see, mida teiega nüüd jagan, juba midagi üksjagu teistsugust, kui tookordne jogurt, linaseemneõli, sidrunimahl, millel ma enam rohkem ei peatu. Sellisel kujul, nagu pildil näha, viib see keele alla tervel perel. Mann on eriline fänn ja see, ma leian, on juba suur saavutus. Sest peab ikka hea asi olema, kui üks 7-aastane valib tervist täis maitsestamata jogurti ilusa roosa maasika järgi lõhnava poejogurti asemel. Ja tervist tuleb sellesse hommikusööki/desserti kohe iga kandi pealt - kõigepealt Kreeka jogurt ise oma kõrge kaltsiumi- ja valgusisaldusega, siis pähklid oma heade õlidega, seejärel vitamiinidest tulvil marjad ja kõige tipuks veel karamellise maitsega toorsuhkur (pildilolev pruun suhkrubrikett on Boliivia toorsuhkrukang), mida süües võib hing rahul olla, sest selles on alles suhkruroo kiudainerohkus ja toitained. Hommikul kiiruga võib suhkrut jogurtile lihtsalt riivida, mõnikord, kui rohkem aega on, võib riivitud suhkru väikses portsjonvormis ahjus ära sulatada ja saadud sula-iiriskommi moodi suhkru magustoidule nõristada (nagu pildil vasakpoolses vormis näha). Geniaalselt lihtne, kas pole?

DSC_2846

Vaja läheb:
Kreeka jogurtit
peoga meelepäraseid marju
peoga meelepäraseid pähkleid

DSC_2842

Tee nii:
tõsta jogurt väikestesse kaussidesse. Haki pähklid ja puista jogurtile. Tõsta igasse kaussi meelepäraseid marju. Riivi toorsuhkrut ja puista see kaussi või sulata väikses portsjonvormis ja vala magustoidule. Sega kergelt läbi ja lase hea maitsta!

Kommentaarid

Liina ütles …
Just, Juc! Ma söön kõigil neil kuudel, kui me salavarustaja kitsed piima ei anna, nimelt iga hommik topsi kreeka jogurtit marjade, pähklite, vedela mee ja teinekord eriti turgutavalt ka lusikatäie õietolmuga. Jumalik! Muu võib olla, aga jogurt peab olema.
(sel õndsal ajal aga, kui kitsed lüpsavad ja infoga õnnistatud Lõuna-Eesti kitsepiimajogurtit saavad, eelistan muidugi toda).
Nii et tsiteerides klassikuid: ma tean, mida sa tunned! Kreeka jogurt = priima hommikusöök!
Eva ja CO ütles …
Jeerum, kui ilus ja isuäratav! Ma ei imesta, et Mann seda tervisepommi poe maitsestatud jogurtile eelistab. Võrratu! Fotod on taaskord esmaklassilised! Need topsid ja toorsuhkur oleks justkui kokku loodud. Kohe homme teen järele (ikka hommiksöögi, mitte topsid ja toorsuhkru ;)

Päikest sinu päevadesse,
Eva-U
Juc ütles …
Liina, ah et Sina siis peaaegu sama usku. Ma muidu kitsepiima ei armasta eriti, aga ma tean küll, et osavad näpud võivad sellest sellist maiuspala teha, et ka kitsejuustupõlgurid ära võlutud on :). Sain sel suvel Eestis midagi sellist proovida. Aga jah, muus osas on sellel hommikusöögil miljon varieerimisvõimalust, väga mitmekesine teine :).
Eva, aitäh Sulle. Kui toorsuhkru eest pean boliivlasi tänama, siis topside eest läheb tänud järjekordselt Arloni vanakraamiturule :). Tee järgi jah ja räägi mullegi, kuidas meeldis. Kui meil toorsuhkrut pole, siis kasutame vedelat mett selle asemel, muide! Päikest teile vastu!
Marju ütles …
Nüüd sa ajasid küll sügise isu peale, Juc! :) Ja tuletasid kohe meelde, et ma tegin eelmisel aastal ju ka taolisest hommikusöögist posituse ;)(http://www.tassike.ee/2011/10/hommikusoogiks-isetehtud-musli-ja-viigimarjad/). Ainult et viigimarjadega. Ja tuleb tunnistada, et jogurt+mesi ise on juba väga hea kombinatsioon, eriti hommikuks! Aga kuni viigimarjad jälle siia jõuavad, saab seda nautida põldmarjade, vaarikate vms. :)
Juc ütles …
Oi, Marju, ma isegi mäletan seda imeilusat viigimarja-hommikusööki Sul. Praegu käisin seda uuesti vaatamas ja kõht läks kohe tühjaks! Viigimarjad on juba ise lihtsalt nii võrratult ilusad, kas pole?! Mul on üks müslimõte ka peas... varsti tulen sellega vast ka lagedale :). Vahel on end nii raske kokku võtta, et kirjutada millestki eriti lihtsast.
Anonüümne ütles …
No on isuäratav!!!
Kahupea tervitab!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco